'Ik word er een betere verpleegkundige van'

Afstuderen als verpleegkundige en je dan direct specialiseren: het kan in het Catharina Ziekenhuis. Sanne Roijakkers (22) rondde de hbo-opleiding Verpleegkunde af en volgt nu het speciale traineeship tot IC/SEH-verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis: “Een mooie uitdaging en ik word er een betere verpleegkundige van.”

Tot voor kort was een gespecialiseerd traineeship alleen weggelegd voor verpleegkundigen die al werkervaring hadden opgedaan op andere afdelingen. Het Catharina Ziekenhuis heeft voor afgestudeerde hbo-verpleegkundigen een speciale opleidingsplek ontwikkeld. Als een verpleegkundige zo’n traject succesvol afrondt, is er gegarandeerd een opleidingsplek op de door hun gewenste afdeling, zoals de Intensive Care (IC) of de Spoedeisende Hulp (SEH).

Uitdaging

Sanne Roijakkers volgt het traineeship om direct IC/SEH-verpleegkundige te worden. “Dit zou normaal gesproken pas kunnen als ik bijvoorbeeld vijf jaar ervaring opgedaan had op de afdeling Chirurgie. Nu kan ik me direct specialiseren en doe ik veel extra ervaring op”, vertelt Sanne. “Voor mij is dat echt een mooie uitdaging en ik word er een betere verpleegkundige van.”

Klinisch redeneren

Die uitdaging zit voor Sanne in een belangrijk aandachtspunt van het traineeship: klinisch redeneren. “In het Catharina Ziekenhuis komen patiënten vaak met ingewikkelde aandoeningen, de zorg is meestal complex. Je wordt hier dan ook echt uitgedaagd om mee te denken, onder andere door vragen te stellen. Waar heeft een patiënt last van? Wat is de oorzaak van de klachten? Klinisch redeneren is ook goed voor de samenwerking met onze artsen.”

Meelopen

Dat Sanne verpleegkundige is geworden, komt eigenlijk door haar moeder. “Ik wist lange tijd niet zo goed wat ik wilde worden. Toen heb ik een keer meegelopen met mijn moeder, die ook als verpleegkundige in een ziekenhuis werkt. Ik was direct enthousiast.” Meelopen raadt Sanne sowieso iedereen aan: “Ook in ons ziekenhuis is meelopen altijd mogelijk.”

Regie in handen nemen

Tijdens het traineeship werkt Sanne twee keer elf maanden op twee verschillende afdelingen. Tussendoor volgen er korte stageperiodes op de afdeling waar ze na de opleiding aan de slag gaat. Er is altijd een vast aanspreekpunt. “Daar kan ik terecht als ik vragen heb of als ik hulp nodig heb bij het uitvoeren van studieopdrachten. In het traineeship heb je veel vrijheid. Dat betekent dat je zelf echt de regie in handen moet nemen.”

Ruimte

Je wordt volgens Sanne dus zeker niet aan het handje meegenomen. “Dat past gelukkig ook niet bij mij. Ik wil zelf extra de diepte in gaan en veel leren. Af en toe kijk ik bijvoorbeeld mee met operaties, dat vind ik erg leerzaam. Ik snap daardoor beter wat een patiënt mankeert als die na de operatie op onze afdeling wordt opgenomen. Je moet in dit traineeship zelf actie ondernemen als je iets wil leren maar daar krijg je wel alle ruimte voor in dit ziekenhuis.”

Wil jij je ook direct specialiseren met een traineeship in het Catharina Ziekenhuis? Aanmelden kan via het Flexbureau van het Catharina Ziekenhuis. Kijk op www.catharinaziekenhuis.nl

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis