Meten, vergelijken en verbeteren van de zorg met de patiënt centraal: het kán!

Wat patiënten die een behandeling ondergaan belangrijk vinden? Daar hoeft dr. Dennis van Veghel, zorgmanager van het Hart- en Vaatcentrum  van het Catharina Ziekenhuis niet over na te denken: “overleving, complicaties, heroperaties en kwaliteit van leven!”

Van Veghel deed jarenlang onderzoek naar de werking en het implementeren van waardegedreven zorg, in het jargon ook Value Based Healthcare genoemd. “Door te meten, vergelijken en te verbeteren kan de gezondheid van de patiënt verbeterd worden.” Samen met de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis zette hij in 2012 een belangrijkse stap op dit gebied. In dat jaar worden de eerste behandelresultaten uit beide ziekenhuizen openbaar. Al snel volgden meerdere hartcentra. De onderlinge vergelijking leek in 2014 voor het eerst vruchten af te werpen. Toen bleek dat het Isala in Zwolle na bypass-operatie een significant lagere sterfte registreerde dan voorspeld. De hypothese was dat dit te danken was aan een extra safety check op de OK, waaronder patiëntbespreking en een echo van de slokdarm. Meerdere hartcentra hebben de check overgenomen. De resultaten zijn onlangs wetenschappelijk onderzocht en gepubliceerd: de safety check blijkt inderdaad geassocieerd met lagere sterfte.

Waarmee voor Van Veghel duidelijk is geworden dat het systeem werkt; door te meten, vergelijken en te verbeteren kan de gezondheid van de patiënt verbeterd worden. Van Veghel werd naar aanleiding van zijn promotie aan de Technische Universeit Eindhoven door De Cardioloog geinterviewd over dit onderwerp.

Lees hier hele hele interview.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden