‘Patiënt ontzorgen en met positief gevoel de deur uit laten gaan’

Behalve de specialisten werken er nog ruim 500 medewerkers in en voor het Catharina Kanker Instituut. Wie zijn ze en wat doen ze? We vragen het deze keer aan polikliniek assistente oncologie Marjon van de Ven. 

“In een moeilijke periode iets kunnen betekenen voor een patiënt. Ik probeer alle patiënten die ik spreek, zoveel mogelijk te ontzorgen”, vat Marjon van de Ven in een notendop haar functie samen. “Vanaf het begin van het behandeltraject krijgen patiënten met ons te maken.”

Als polikliniek assistente oncologie is ze voor veel patiënten een vast gezicht binnen het Catharina Kanker Instituut. “Mijn werkzaamheden zijn heel divers. De ene keer komen patiënten me tegen achter de balie, ik spreek ze wanneer ze bij de specialist zijn geweest en ik heb telefonisch contact met ze. Ik probeer alles zo goed mogelijk te regelen. Wanneer patiënten na het gesprek met hun specialist aan de balie komen, moeten er vaak verschillende afspraken worden ingepland. En dat probeer ik zo gunstig mogelijk voor ze te doen, dat de afspraken bijvoorbeeld zoveel mogelijk op elkaar aansluiten”, legt ze uit.

Benaderbaar

“Voor de patiënt wil ik vooral makkelijk benaderbaar zijn. Een controle bij de specialist of het krijgen van een uitslag is altijd spannend. Het is dan ook fijn dat patiënten weten dat we er voor ze zijn. Even een luisterend oor bieden, is belangrijk. Mensen met een positief gevoel de deur uit laten gaan, dat is het hoogste goed”, aldus Marjon.

Meer dan kanker alleen

Inmiddels is Marjon al weer bijna tien jaar een bekend gezicht voor patiënten. Het meest bijzondere van haar werk vindt ze de band die ze opbouwt met patiënten. “Het gaat echt niet alleen maar over kanker. We praten ook over bijvoorbeeld een kleinkind wat is geboren of over de hond. De kanker is een feit en alles daaromheen regelen we zo goed mogelijk, maar er is meer dan kanker alleen”, zegt Marjon. Dat maakt het zo bijzonder om dit werk te mogen doen. De kracht en flexibiliteit van een mens zijn enorm, dat heb ik door de jaren heen meermalen mogen ervaren”, benadrukt ze.  

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis