Een vleugje festivalgevoel op de Oncologie afdeling

Vrijdagmiddag drie uur, twaalf hoog in het Catharina Ziekenhuis. Een ongebruikelijk publiek van patiënten met kanker zoekt het beste plekje om de band te bekijken. Er hangt een sfeer van nerveuze verwachting. Zangeres Hilde, met cowboyhoed en leren westernlaarzen, zet haar teksten op de muziekstandaard. Gitarist Herman stemt nog snel zijn gitaar en zanger Jan neemt een laatste slok water. Dan telt de band ‘LM Dust’ af en als de messcherpe driestemmige samenzang door de ruimte klinkt, ontstaat er zowaar iets van een festivalgevoel.

Maar het is geen festival, dit is zoals gezegd het dagverblijf van de afdeling Oncologie waar een aantal patiënten is aangeschoven voor een langverwacht verzetje. Organisator Romy van Limpt, als verpleegkundige dagelijks druk met patiëntenzorg, legt uit: “Op de afdeling Oncologie vroegen we ons af wat we naast de normale zorg nog meer konden doen voor onze patiënten. Complementaire zorg, noemen we dat.” Omdat Romy van Limpt zelf uit een muzikale familie komt opperde ze om akoestische mini-concerten te organiseren. “Muziek heeft een positieve uitwerking op lichaam en geest en het is echt iets waar meer mensen tegelijk aan kunnen deelnemen.”

Er hangt een rustige en ontspannen sfeer tijdens het concert. Gitarist Herman en de zingende echtelieden Jan en Hilde brengen liedjes van artiesten als Johnny Cash, Neil Young en Emmy Lou Harris. ‘Voel je niet persoonlijk aangesproken’, grapt de zanger als hij ‘Old man’ van Neil Young aankondigt. Daar heeft het publiek geen moeite mee. Er wordt mee gewiegd met de hoofden, op en neer gewipt met de voeten en in een hoekje schommelt een infuuspaal ritmisch heen en weer.

Romy: “In principe zou je op elke afdeling deze concertjes kunnen organiseren, maar bij ons op Oncologie hebben we vaak mensen die hier relatief lang liggen. Die hebben meer behoefte aan wat afleiding. Omdat niet iedereen op de afdeling fit genoeg is om naar het dagverblijf te komen, speelt de band ook bij sommige patiënten een liedje op de kamer”, zegt Romy. “Vorige keer hebben we bij iemand die heel ziek was nog een paar liedjes gespeeld. Die meneer was zo dankbaar, dan staan we allemaal met tranen in de ogen. Prachtig dat we ook op deze manier iets voor patiënten kunnen doen.”

Ook voor de band was het een bijzonder concert. Zanger Jan vond het een onvergetelijke ervaring. “De mensen zitten zo dichtbij, het is zo intiem, dit vergeet ik mijn hele leven niet.” Met een welverdiende reep chocolade als dank pakken ze hun boeltje weer in. Romy van Limpt is intussen alweer op zoek artiesten voor het volgende concert.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis