Update: Uitbraak van coronavirus bij afdeling cardiothoracale chirurgie

De afdeling cardiothoracale chirurgie heeft te maken met een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus. Het ziekenhuis heeft extra maatregelen genomen. Van de 13 positief geteste patiënten op de afdeling zijn vijf patiënten overleden. Twee patiënten zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus. Bij drie overleden patiënten verwachten we dat het coronavirus geen rol heeft gespeeld bij het overlijden.

“We leven mee met de familie en nabestaanden van de overleden patiënten en met de patiënten die naast hun ziekte ook nog te kampen hebben gekregen met een coronabesmetting”, zegt Nardo van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur. “Wij zijn terughoudend geweest in het melden van overleden patiënten omwille van de privacy, maar ook omdat we alle vijf de afzonderlijke overlijdens nog in onderzoek hebben. Onze professionals hebben in alle openheid met alle nabestaanden gesproken en gaan de nabestaanden betrekken bij het onderzoek. We onderzoeken hoe het coronavirus het ziekteverloop bij de vijf overleden patiënten heeft beïnvloed. Bij twee patiënten, die zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus, zal dit niet eenvoudig zijn, omdat zij een uitgebreide ziekte-voorgeschiedenis hadden. Bij de andere drie overleden patiënten verwachten we dat het coronavirus geen rol heeft gespeeld bij het overlijden, maar om alles uit te sluiten doen we ook hier zorgvuldig onderzoek."

Het ziekenhuis heeft extra maatregelen getroffen om zo veel mogelijk zorg te laten doorgaan. De afdeling cardiothoracale chirurgie is gesplitst in een tweetal compartimenten. Beide compartimenten zijn om beurten volledig ‘ontruimd’ voor een volledige schoonmaak om omgevingsfactoren als mogelijke bron uit te sluiten. Positief geteste medewerkers en medewerkers met mogelijke coronaklachten zijn thuis in quarantaine, conform het beleid van het ziekenhuis en van de Rijksoverheid. Positief geteste patiënten worden verpleegd overeenkomstig de richtlijnen voor coronapatiënten. “Deze uitbraak bewijst nog maar eens hoe onvoorspelbaar en besmettelijk de Britse variant van het coronavirus is. Ondanks het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en handhygiëne, grijpt het virus onverwachts en razendsnel om zich heen”, vervolgt Nardo van der Meer.

Nadat duidelijk was geworden dat er enkele medewerkers en patiënten corona gerelateerde klachten ontwikkelde, zijn alle patiënten en vele honderden medewerkers van de afdeling uit voorzorg getest op het coronavirus, in het medewerkerstestcentrum van het ziekenhuis. Deze tests zullen de komende dagen herhaald worden om er zeker van te zijn dat niemand positief test tijdens de incubatietijd.

Op de afdeling Cardiologie, ook onderdeel van het Catharina Hart- en Vaatcentrum, zijn geen patiënten en medewerkers positief getest.

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis