Catharina Ziekenhuis zet zich in voor kwaliteit van patiëntenzorg in Paramaribo

Medewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven maken zich door middel van uitwisseling sterk voor verbetering van de patiëntenzorg in Paramaribo. Na eerdere samenwerking met het streekziekenhuis in Nickerie in Suriname en het ziekenhuis in Hinche op Haïti, is het nu ook de beurt aan het St. Vincentius ziekenhuis in Paramaribo. Op woensdag 12 september ondertekenden voorzitter Piet Batenburg van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis en voorzitter Manodj Hindori van de Raad van Bestuur van het St. Vincentius ziekenhuis in Paramaribo, een samenwerkingsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Initiatieven die ten behoeve van de uitwisseling worden ontplooid, zijn primair gericht op de vraag van het Surinaamse ziekenhuis. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan stages van verpleegkundigen, paramedici, medisch technici en uitzending van specifieke medische specialisten (zoals radiologen en SEH-artsen), ontwikkelen van kwaliteitssystemen en donaties van medische apparatuur.

De opleiding van artsen in Suriname is ook een belangrijk aandachtspunt. Zij volgen hun basisopleiding geneeskunde in Suriname. Het Catharina Ziekenhuis gaat zich inzetten om de vervolgspecialisatie van deze studenten in Europa te laten plaatsvinden. Zodoende kunnen de artsen de opgedane kennis daarna toepassen in thuisland Suriname.

Donaties
Een speciale commissie van het Catharina Ziekenhuis houdt zich sinds 1972 bezig met uitwisselingsprojecten met ziekenhuizen. Eerder werd al een ziekenhuis in Haïti ondersteund. Op dit moment is het ziekenhuis ook nog actief in Nickerie (Suriname). Het benodigde geld voor de projecten komt onder meer van donaties en van de medewerkers van het ziekenhuis zelf, die maandelijks een vast bedrag van hun salaris naar dit doel kunnen overmaken. Wekelijks is er in het Catharina Ziekenhuis tijdens de zondagsdienst ook een collecte in de kapel ten behoeve van het uitwisselingsproject.

Paul Kuijpers, afdelingshoofd Intensive Care en aankomend voorzitter van de commissie: “Bij ontwikkelingshulp doneer je geld en middelen. Op het moment dat je weg gaat, stort het vaak als een kaartenhuis in elkaar. Met ons samenwerkingsverband streven we ernaar dat het buitenlandse ziekenhuis zelfstandig uit de voeten kan met de aangereikte middelen en vooral kennis.”

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis