Catharina Ziekenhuis winnaar Patiëntveiligheid Award 2012

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft donderdag 15 november de Patiëntveiligheid Award 2012 gewonnen. Het project ‘In het geweer tegen medicatiefouten: implementatie en borging van een medicatie-VMS’ kreeg de meeste stemmen.

Dankzij het project is het aantal medicatiefouten in het ziekenhuis aantoonbaar afgenomen. “Na invoering van het systeem is het aantal medicatie-incidenten op de afdeling Algemene Chirurgie van het ziekenhuis met 32 procent gedaald,” aldus de trotse ziekenhuisapothekeerr dr. Robert ten Broeke van het Catharina Ziekenhuis. Paul Boomkamp, lid van de Raad van Bestuur en ziekenhuisapotheker Eric Ackerman namen de Award in Rotterdam in ontvangst van directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.

De Nationale Patiëntveiligheid Award 2012 is een initiatief van de partners van het Veiligmanagementsysteem (VMS). In 2008 is het startsein gegeven voor dit programma met als doel de patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen te verbeteren. Het ziekenhuis dat hier jaarlijks het best in is geslaagd wordt bekroond met de Nationale Patiëntveiligheid Award. Dit jaar is dat het Catharina Ziekenhuis. Bezoekers van www.vmszorg.nl konden een stem uitbrengen.

Ziekenhuisapotheker Eric Ackerman is trots op de prijs: “Deze Award is een mooie waardering voor de medewerkers in het ziekenhuis, maar vooral voor onze patiënten. Die staan elke dag centraal in het werk dat we voor hen verrichten.” Met het prijswinnende medicatiesysteem, dat door elk ziekenhuis te gebruiken is, levert het Catharina Ziekenhuis een heel belangrijke bijdrage aan veiligere zorg voor patiënten in Nederland.

Centraal in het medicatieproject van het Catharina Ziekenhuis staan de medicatieveiligheidsrondes. Hierbij ondersteunt de apotheek de verpleegafdelingen bij het opsporen van risico’s op fouten. Voor het veilig melden van incidenten zijn speciale teams actief. Bovendien zijn medewerkers van de apotheek vorig jaar begonnen met het bereiden van de medicijnen op de verpleegafdelingen zelf.

De Week van de patiëntveiligheid
De uitreiking van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2012 was de afsluiting van de Week van de patiëntveiligheid. De week is bedoeld om in alle Nederlandse ziekenhuizen medewerkers en patiënten nog meer bewust te maken van de patiëntveiligheid. De jaarlijkse Nationale Patiëntveiligheid Award wordt uitgereikt aan het initiatief dat een bewezen concrete en meetbare bijdrage levert aan het reduceren van vermijdbare onbedoelde schade. Daarnaast wordt gekeken naar het initiatief dat het beste is geïmplementeerd en geborgd in de dagelijkse ziekenhuispraktijk. Een initiatief dat als een ‘good practice’ kan dienen voor andere ziekenhuizen.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis