Bevolkingsonderzoek darmkanker levensreddend: “Darmkanker is een sluipmoordenaar”

“Mijn leven hangt van gelukkige toevalligheden aan elkaar”, aldus Barend IJff. Zo ook toen vorig jaar bij de 77-jarige Eindhovenaar een voorstadium van darmkanker werd ontdekt en weggehaald. De poliepen werden gevonden bij een onderzoek waar IJff eigenlijk niet voor in aanmerking kwam.

In januari 2014 startte een groot, landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker waar ook het Catharina Ziekenhuis – een expertisecentrum op gebied van darmkanker – aan meedeed. Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar kregen per brief een uitnodiging. Zo ook Barend IJff, die op het moment dat de brief werd verzonden inderdaad nog 75 was. Maar op de datum van het daadwerkelijke onderzoek had hij zijn 76ste verjaardag al gevierd. “Maar ik mocht dus gewoon meedoen en daar was ik blij mee”, vertelt IJff. “Een studievriend en mijn buurvrouw hadden darmkanker en zaten in hun laatste levensfase. Ik zag van dichtbij wat een vreselijke ziekte darmkanker is. Het is een echte sluipmoordenaar. Ongemerkt kunnen poliepen ontstaan waar je vijftien jaar lang niets van merkt, totdat blijkt dat ze zijn uitgegroeid tot een gezwel. Ik zag het bij mijn buurvrouw. Ze was kerngezond, slikte nooit een pilletje. Nu is ze er niet meer.”

Het mag duidelijk zijn dat IJff de kans om zich te laten onderzoeken met beide handen aangreep. En dat was maar goed ook. Want in de door IJff ingeleverde ontlasting werd iets gevonden waarop nader onderzoek nodig was. Die info kwam per brief. Schrikken? “Nee, hoor”, zegt IJff nuchter. “Je kunt het vervelend vinden, maar dat helpt niets. Niemand wordt tweehonderd, iedereen is een keer aan de beurt, zo sta ik in het leven. En daarbij was er nog weinig aan de hand. Er was alleen vervolgonderzoek nodig.”

Endoscopie
Dat onderzoek bestond uit een endoscopie, waarbij met een camera de darmen van binnenuit worden geïnspecteerd. En jawel, er werden twee poliepen gevonden die op den duur mogelijk zouden zijn uitgegroeid tot een kankergezwel. Ze werden nog tijdens het onderzoek verwijderd, waarop IJff kerngezond het Catharina Ziekenhuis verliet.

Geen kanker dus, dankzij het bevolkingsonderzoek waar IJff ondanks zijn 76 jaar tóch aan mee mocht doen. “Een gelukkig toeval”, noemt de voormalig ingenieur van Philips dit. “Had ik dit onderzoek niet gehad, was er in de toekomst waarschijnlijk een gezwel gaan groeien. Maar ja, mijn leven hangt van dit soort gelukkige toevalligheden aan elkaar. Al bij mijn geboorte ontsnapte ik aan de dood omdat ik te brede schouders had, waardoor ik bleef hangen. Na een half jaar was het opnieuw kiele kiele toen ik een nierbekkenontsteking kreeg. Op mijn derde verdronk ik bijna, later overleefde ik in Frankrijk nog een ernstige buikvliesontsteking en tien jaar geleden genas ik van prostaatkanker, iets wat veel andere mannen helaas niet kunnen zeggen.”

“Ik had blaasontsteking en de huisarts schreef antibiotica voor. Maar wat bleek? Ik ben allergisch voor antibiotica. Daarom stuurde de dokter me naar de uroloog in het Catharina Ziekenhuis. En die ontdekte dat ik prostaatkanker had. Net op tijd, want er waren nog geen uitzaaiingen. Was ik niet allergisch geweest voor antibiotica was ik waarschijnlijk te laat geweest. Nu hebben ze me goed kunnen helpen. Ja, ik mag wel zeggen dat ik een gelukkig mens ben.”

Landelijke verwijscentrum
Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkomen, zoals in het geval van Barend IJff.

Met darmkanker worden tumoren in de dikke darm en de endeldarm bedoeld. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in beide vormen. Het is zelfs een landelijk verwijscentrum voor endeldarmkanker. Niet zelden worden patiënten met endeldarmkanker die elders uitbehandeld zijn, doorverwezen naar Eindhoven, waar ze toch nog genezen, mede door de IORT (Intra Operatieve Radiotherapie) behandeling.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden