‘Palliatieve zorg is meer dan alleen chemotherapie’

Wel of niet doorbehandelen bij ongeneeslijke ziekte, het is een vraag waar patiënt en arts samen uit moeten komen. Internist-oncoloog dr. Geert-Jan Creemers en longarts dr. Ben van den Borne van het Catharina Kanker Instituut laten zich erover uit in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 18 april.

“Als iemand kiest voor geen chemotherapie, wil dat niet zeggen dat je iemand niet behandelt”, aldus Creemers in het ED. “De verwarring is vaak: er is geen behandeling dus mag ik hier niet meer komen. De ziekte gaat door, dus je moet symptomen behandelen. Chemotherapie is maar één van de behandelingen. Vocht achter longen weghalen bij benauwdheid of goede pijnstilling zijn andere manieren.”

Van den Borne: „Uitbehandeld ben je pas als je dood bent. In de volksmond heet het zo als er geen chemotherapeutische opties meer zijn. Mensen moeten zich realiseren dat palliatieve zorg veel meer is dan alleen chemotherapie.”

Lees het complete interview in Spectrum, de zaterdagbijlage van het Eindhovens Dagblad.

Thema-avond

Wil je binnenkort met Geert-Jan Creemers en Ben van den Borne in gesprek over dit onderwerp? Dat kan. Kom dan op maandag 11 mei naar de thema-avond: ‘Wel of niet doorbehandelen bij uitgezaaide kanker’, in inloophuis De Eik in Eindhoven. Er is tijdens deze avond gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen aan Ben van den Borne en Geert-Jan Creemers.

Meer info en aanmelden op de website van inloophuis De Eik.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden