Endotracheale intubatie

Wanneer een vrije luchtweg van een patiënt in gevaar is of er voor een lange tijd beademt moet worden, is endotracheale intubatie vaak wenselijk. In deze cursus leer je het endotracheal intuberen aan.

Wat leer je?

Na deze training kun je volgens het geldende protocol endotracheale intubaties door de mond uitvoeren. Je leert de ademhaling van patiënten met Mallampattitest graad I-II te ondersteunen.

Voor wie?

Coassistenten anesthesie, SEH-artsen, eerstejaars anesthesiemedewerkers en arts-assistenten werkzaam op de Intensive Care.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

• Luchtwegen vrijmaken en vrijhouden
  • Ademhaling ondersteuning, overnemen met behulp van kap, ballon en machine
  • Inschatten van mogelijke problemen bij endotracheale intubatie
  • Assisteren bij endotracheale intubatie
  • Uitvoeren van een endotracheale intubatie

De theorie wordt via e-learning aangeboden. Nadat je de theorietoets hebt behaald, ga je een dagdeel een praktijkles volgen. In ons SkillsLab ga je op fantomen verschillende vaardigheden trainen. Daarna volg je een stage op de operatiekamers. Na twintig intubaties vindt toetsing plaats op de operatiekamers. De toetsing wordt door een anesthesioloog gedaan.

Duur en cursusdata

De training omvat:

• een periode om de theorie eigen te maken
  • een dagdeel in het SkillsLab
  • een stage van één week en
  • een toetsmoment op de OK.

De cursus vindt plaats op onderstaande data van 08.30-10.30 uur:

• dinsdag 12 december 2017
  • woensdag 10 januari 2018
  • woensdag 7 februari 2018
  • maandag 12 maart 2018
  • dinsdag 3 april 2018
  • woensdag 9 mei 2018
  • maandag 4 juni 2018
  • maandag 9 juli 2018
  • dinsdag 7 augustus 2018
  • woensdag 12 september 2018
  • woensdag 10 oktober 2018
  • dinsdag 6 november 2018
  • maandag 3 december 2018.

Als er geen deelnemers zijn, kan de cursus één week van tevoren geannuleerd worden.

Het actuele rooster is voor deelnemers in te zien in CLIC of op te vragen bij de docent. Wijzigingen in het rooster voorbehouden.

Type Beschrijving
Accreditatie Voor verpleegkundigen kan op verzoek accreditatie worden aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V.
Grootte van de groep Minimaal 3, maximaal 8 deelnemers
Kosten € 233,00 per persoon. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd
Certificaat Om het certificaat te krijgen, moet je het bewijs van halen van de toets toesturen aan de programmacoördinator.
Locatie Een ruimte van de service-eenheid Onderwijs & Onderzoek, de route staat aangegeven vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Service-eenheid Onderwijs & Onderzoek
Telefoonnummer: 040 - 239 65 20
E-mail: infooeo@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het cursussen & trainingen overzicht