Intraveneus puncteren en infuusprikken

Veel patiënten op een verpleegafdeling hebben een perifeer infuus en/of moeten bloed afstaan voor onderzoek. Als verpleegkundige krijg je dan ook regelmatig met intraveneus puncteren en infuusprikken te maken. Dit zijn handelingen die bij ondeskundig toepassen voor grote problemen zorgen. In deze cursus leer je de handelingen verantwoord uit te voeren.

Voor wie?

Coassistenten, verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

• Aandachtspunten bij intraveneus puncteren en het prikken van een perifeer infuus
  • Voorbereiding
  • Prikken: tips & trucs
  • Aansluiten van het infuus aan een systeem
  • Inbrengen van een mandrin
  • Veiligheid
  • Bloedafname voor onderzoek

Cursusdata

De cursus bestaat uit één dagdeel. Nadat je je thuis hebt verdiept in de lesstof en de eindtoets hebt gemaakt en behaald, komen we bij elkaar om de vaardigheid te oefenen.

• Dinsdag 7 november 2017 van 13.30-15.30 uur
  • Woensdag 17 januari 2018 van 14.00-16.00 uur
  • Woensdag 18 april 2018 van 14.00-16.00 uur
  • Maandag 11 juni 2018 van 14.00-16.00 uur
  • Woensdag 25 juli 2018 van 14.00-16.00 uur
  • Dinsdag 25 september 2018 van 14.00-16.00 uur.

Het actuele rooster is voor deelnemers in te zien in CLIC of op te vragen bij de docent. Wijzigingen in het rooster voorbehouden.

Hierna ga je op jouw eigen afdeling aan de slag. Je voert de vaardigheid minimaal 1 keer uit onder begeleiding uit. Als je deze voldoende beheerst, laat je deze vervolgens toetsen.

Andere momenten zijn in overleg mogelijk. Bij voldoende aanmeldingen (minimaal acht) worden cursusdata gepland.

Type Beschrijving
Accreditatie Voor verpleegkundigen: 2 punten, Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland).
Grootte van de groep Minimaal 8, maximaal 10 deelnemers.
Kosten € 140,00 per persoon. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd.
Certificaat Ja
Locatie Een ruimte van de service-eenheid Onderwijs & Onderzoek, de route staat aangegeven vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Service-eenheid Onderwijs & Onderzoek
Telefoonnummer: 040 - 239 65 20
E-mail: infooeo@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het cursussen & trainingen overzicht