Pulmonologie voor verpleegkundigen

Als verpleegkundige kom je op de afdeling longgeneeskunde specifieke ziektebeelden tegen. Ook buiten deze afdeling kom je steeds vaker met longgerelateerde aandoeningen in aanraking. Sommige ziektebeelden zijn zeer complex. Dat vraagt om een specifieke benadering. Deze cursus gaat in op de specifieke zorg en aandacht die patiënten met long- en luchtwegaandoeningen nodig hebben.

Voor wie?

Iedereen die in het werk te maken krijgt met patiënten met longaandoeningen. In het bijzonder verpleegkundigen die werkzaam zijn op een cardiologische, pulmonologische of cardio chirurgische verpleegafdeling.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

• Pathofysiologie
  • Pulmonologische ziektebeelden
  • Specifieke psychische problematiek
  • Medische diagnostiek
  • Verpleegkundige interventies
  • Therapeutische mogelijkheden, van medicamenteuze behandeling tot geavanceerde chirurgische interventies
  • Medische onderzoeksmethoden
  • Slaap-apnoe
  • Non-invasieve beademingstechnieken

De cursus bestaat uit tien dagdelen. De theorie van de cursus volg je deels via e-learning in een digitale leeromgeving. De cursus start met een diagnostische toets over anatomie en fysiologie. De lessen worden zoveel mogelijk interactief gegeven. Tijdens de cursus loop je een dag stage in je eigen instelling op de afdeling longfunctie om een aantal onderzoeken te zien. De cursus wordt afgesloten met een theoretische en praktische toets. We verwachten van jou dat je zelfstandig en probleemoplossend te werk gaat.

Cursusdata

De cursus bestaat uit tien dagdelen.

Het actuele rooster is voor deelnemers in te zien in CLIC of op te vragen bij de docent. Wijzigingen in het rooster voorbehouden.

Type Beschrijving
Accreditatie Voor verpleegkundigen: 42 punten, Kwaliteitsregister V&V (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland).
Grootte van de groep Minimaal 8, maximaal 16 deelnemers.
Kosten € 1120,00 per persoon. De prijzen worden jaarlijks geïndexeerd.
Certificaat Ja
Locatie Een ruimte van de service-eenheid Onderwijs & Onderzoek, de route staat aangegeven vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Service-eenheid Onderwijs & Onderzoek
Telefoonnummer: 040 - 239 65 20
E-mail: infooeo@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het cursussen & trainingen overzicht