Ziekenhuisspoor (Mbo)

Je weet het eigenlijk al zeker. Jij wordt straks verpleegkundige in een ziekenhuis. Wil jij je optimaal op je toekomstige baan voorbereiden? Dan is dit je kans.Het Summa College Zorg te Eindhoven verzorgt samen met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven het Ziekenhuisspoor.

Als verpleegkundige kun je in verschillende zorgvelden gaan werken. Eén van die zorgvelden is het ziekenhuis. Als je al zeker weet dat jij verpleegkundige wilt worden in een ziekenhuis, dan is het Ziekenhuisspoor iets voor jou.

Inhoud

Tijdens de opleiding leer je alle vaardigheden die je nodig hebt als verpleegkundige. Een deel van je kennis en vaardigheden leer je op school, maar ook stages vormen een belangrijk deel van de opleiding. Bij het Ziekenhuisspoor loop je alle stages in het ziekenhuis met uitzondering van een externe stage. Tijdens de lessen op school zit je in een klas met studenten die allemaal stage lopen in een algemeen ziekenhuis.

Het verplegen en begeleiden van patiënten die onderzocht en behandeld moeten worden, daar draait het om wanneer je als verpleegkundige in het ziekenhuis komt werken. Verder begeleid je familie en kennissen van de patiënt en lever je een bijdrage aan projecten op je afdeling.

Bijna alle stages in één ziekenhuis

Het grote voordeel van het Ziekenhuisspoor is dat je de meeste stages, met uitzondering van één stage, in het ziekenhuis van je keuze loopt. Je leert het ziekenhuis goed kennen en maakt kennis met verschillende afdelingen. Aan het einde van de opleiding heb je een goed beeld van wat het werken als verpleegkundige in het ziekenhuis inhoudt. Bovendien heb je, als je klaar bent met je studie, meer kans op een baan in dat ziekenhuis.

Eén stage loop je buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld in het verpleeghuis, de geestelijke gezondheidszorg of de gehandicaptenzorg. Mocht uiteindelijk blijken dat het werken daar beter bij je past, dan is het mogelijk om te switchen naar een ander werkveld en kun je zonder tijdsverlies de BOL-opleiding bij het Summa College Zorg vervolgen.

Theorie en praktijk wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Je mag daarbij rekenen op een goede persoonlijke begeleiding zowel in het ziekenhuis als op school.

Duur

De BOL-opleiding tot verpleegkundige niveau 4 duurt vier jaar.

Vergoedingen

De vergoedingen zijn conform de CAO Ziekenhuizen. De vergoeding wordt gegeven over het aantal uren stage dat je daadwerkelijk loopt. 
Als er bij de buitenstage sprake is van een lagere stagevergoeding, wordt het bruto verschil achteraf door het Catharina Ziekenhuis uitgekeerd in de vorm van een bruto aanvulling.

Voor het einde van elke stageperiode vindt een beoordeling plaats over het vervolgen van het ziekenhuisspoor in het Catharina Ziekenhuis. Bij deze beoordeling ga je in gesprek met de werkbegeleider(s), de praktijkopleider en het Summa College. Er wordt gekeken of je studiekeuze passend is en of je goed hebt gefunctioneerd. Als de stage goed wordt afgerond, kom je in aanmerking voor een bonus vanaf het 3e leerjaar.

Na positief afsluiten van het 3e leerjaar en het voortzetten van de opleiding in het 4e leerjaar van het Ziekenhuisspoor ontvang je een bonus van € 500,00 bruto. Aan het einde van de opleiding, bij diplomering, ontvang je een bonus van € 750,00 bruto. Daarnaast kan bij een goede beoordeling achteraf per schooljaar een vergoeding van het lesgeld en schoolbijdrage gedeclareerd worden, op basis van het aantal maanden stage binnen het Catharina Ziekenhuis.

Na positief afsluiten van het 3e leerjaar en het voortzetten van de opleiding in het 4e leerjaar van het Ziekenhuisspoor ontvangen studenten die vóór september 2020 zijn gestart een bonus van € 500,00 bruto. Aan het einde van de opleiding, bij diplomering, ontvang je een bonus van € 750,00 bruto.

Voor studenten die starten in september 2020 en later geldt: als het derde leerjaar is behaald en je de opleiding in het Catharina Ziekenhuis vervolgt, ontvang je bij de start van het 4e leerjaar een bonus van € 300,00 bruto. Aan het einde van de opleiding, bij diplomering, ontvang je een bonus van € 300,00 bruto. Start je na het afsluiten van je opleiding Mbo verpleegkunde Ziekenhuisspoor en na diplomering als verpleegkundige bij het Catharina Ziekenhuis, dan ontvang je een bonus van € 650,00 bruto.

Voor alle studenten geldt dat daarnaast bij een goede beoordeling achteraf per schooljaar een vergoeding van het lesgeld en schoolbijdrage gedeclareerd worden, op basis van het aantal maanden stage binnen het Catharina Ziekenhuis.

Waarom kiezen voor het Catharina Ziekenhuis?

Als je het Ziekenhuisspoor gaat volgen in het Catharina Ziekenhuis, profiteer je van een aantal voordelen.

Masterclasses

De zogenaamde masterclasses zijn praktijklessen gegeven door een zorgverlener die veel ervaring heeft of gespecialiseerd is in een bepaald vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een les over patiënten met diabetes gegeven door een diabetesverpleegkundige of een les over wondverzorging gegeven door de wondverpleegkundige.

E-learning

Het Catharina Ziekenhuis maakt gebruik van het moderne, digitale leersysteem CLIC. CLIC staat voor Catharina Leer- en InformatieCentrum. Met CLIC kun je je optimaal bijscholen, achtergrondinformatie inzien en actuele ontwikkelingen volgen over verschillende verpleegkundige handelingen. Waar en wanneer jij dat wilt, dus ook thuis. Bijzonder aan het systeem is dat het grotendeels door medewerkers zelf wordt gevuld.

Op alle afdelingen opleiders

Op alle afdelingen binnen het Catharina Ziekenhuis zijn praktijkopleiders en werkbegeleiders aanwezig om je te ondersteunen tijdens je stage. Praktijkbegeleiders coördineren het leerproces en de beoordeling. Werkbegeleiders bieden de dagelijkse begeleiding en beoordelen je stage.

SkillsLab

Het Catharina Ziekenhuis beschikt over het SkillsLab. Het SkillsLab is een professionele leer- en trainingsomgeving waar zorgverleners onder begeleiding kunnen werken aan specifieke competenties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wondzorg, Advanced Life Support en infuusprikken.


Wie zoeken we voor het Ziekenhuisspoor?

Uiteraard willen we dat je een opleiding en leerroute kiest die bij je past. Voor het beroep van verpleegkundige moet je flexibel zijn: je moet er tegen kunnen dat je onregelmatige diensten hebt (avond-, nacht- en weekenddiensten). De werkdruk in een ziekenhuis is hoog. Het is een omgeving die dynamisch, afwisselend en vooral boeiend is.

Wat voor type ben jij?

  • Je wilt iets voor mensen betekenen
  • Je vindt het niet erg om ook 's avonds, 's nachts of in het weekend te werken
  • Je bent zelfstandig
  • Je houdt van afwisselend en boeiend werk
  • Je bent doortastend
  • Je hebt goede communicatieve vaardigheden

Aanmelden

Wil je het Ziekenhuisspoor gaan volgen? Meld je dan aan bij Summa College Zorgte Eindhoven. Geef aan welk ziekenhuis je voorkeur heeft. Je start de opleiding met een periode op school. In december krijg je een gesprek met iemand vanuit de ziekenhuizen en je loopbaanbegeleider vanuit school waarin duidelijk wordt of het Ziekenhuisspoor iets voor jou blijkt te zijn.

Contact

Neem contact op met een van de onderstaande personen voor meer informatie over de inhoud van de opleiding en aanmelding.

Naam instelling Summa College Zorg, Eindhoven
Naam Informatiecentrum
Telefoonnummer 040 - 269 56 66
E-mailadres summa-zorg@summacollege.nl

terug naar het opleidingen overzicht