Operatieassistent

Bij een operatie komt heel wat kijken. Je moet goed voorbereid zijn, voor, tijdens en na de operatie. Je werkt in teamverband waarbij het belangrijk is om goed op elkaar in te spelen.

Operatieassistent is een praktisch beroep waarbij je naast je hoofd ook je handen moet gebruiken. Als operatieassistent ben je onder meer verantwoordelijk voor de verzorging en begeleiding van de patiënt in de operatiekamer. Je assisteert de chirurg tijdens een operatie of behandeling enbewaakt de steriliteit en hygiëne tijdens de procedure. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor alle materialen en instrumenten die gebruikt worden gedurende een operatie.

Inhoud

De opleiding tot operatieassistent heet Hbo-V-technische stroom. Deze opleiding leidt op voor twee beroepen: verpleegkundige én operatieassistent. Operatieassistenten kunnen hierdoor tevens een Hbo Bachelor- of Nursing-diploma behalen en zich registreren in het BIG-register. In de eerste twee jaar ligt het accent op het verpleegkunde opleidingsdeel. De aandacht wordt vooral gericht op de klinische somatische zorg, maar ook op dagbehandeling, geriatrie- en revalidatieafdelingen. In het derde en het vierde jaar ligt het accent op het operatiekameronderwijs waar je ook een leer-/arbeidsplaats zult hebben. Daarnaast kent de opleiding een verzwaard (honneurs)programma.

Duur

De hele opleiding duurt 4 jaar. Het eerste en tweede jaar zijn voltijd, het derde en het vierde jaar zijn duaal. Je kunt deze opleiding alleen in Eindhoven volgen. Deze start een keer per jaar in september.

Toelatingseisen

We verzorgen de opleiding samen met Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid. Alle actuele informatie over toelatingseisen en aanmelden is te vinden op de website van Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid.

Als je in het bezit bent van het diploma Hbo-V of Mbo-V zijn er mogelijkheden om in te stromen. De aannameprocedure loopt dan via ons ziekenhuis.

Meer weten?

Neem contact op met een van de onderstaande personen voor meer informatie over de inhoud van de opleiding en aanvullende vragen.

Naam mw. Josephine Floor-Smits
Functie praktijkopleider OK Chirurgie
Telefoonnummer 040 - 239 67 23
E-mailadres josephine.smits@catharinaziekenhuis.nl