Medisch Beeldvormer en Bestralingsdeskundige

Werk je graag met patiënten? Vind je het leuk om met de nieuwste technieken en complexe apparatuur te werken om zo de beste zorg voor onze patiënten te bieden? Dan is de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) een opleiding voor jou!

Wat worden je werkzaamheden?

Je werkt op de afdeling Radiologie en maakt gebruik van complexe medische apparatuur. Het is de kunst om met zo min mogelijk röntgenstraling kwalitatief goede beelden te maken. Jouw beelden zorgen voor een goede diagnose. Het gaat daarbij om uiteenlopende onderzoeken met verschillende technieken, zoals een CT-scan, MRI-scan ( magnetische velden of echografie ( geluidsgolven)

Je maakt niet alleen zelfstandige opnamen, ook assisteer je de radioloog bij specialistische onderzoeken. Je geeft de patiënten duidelijk uitleg en instructie, maar ook de nodige zorg een aandacht.

Wat houdt de opleiding in?

De duale hbo-bacheloropleiding MBRT leidt jo op voor vier verschillende domeinen: radiologie, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en echografie. De opleiding duurt vier jaar. Binnen het Catharina Ziekenhuis kun je alleen solliciteren naar een opleidingsplek op de afdeling Radiologie.

Als je wordt aangenomen, ontvang je voor de duur van de opleiding een leerarbeidsovereenkomst. Je bent vier dagen per week lerend aan het werk op de afdeling Radiologie. De vijfde dag is een studiedag. Door opdrachten, taken en verbredende stages zoals een Nucleaire Geneeskunde- en Radiotherapiestage, ben je na vier jaar opgeleid voor alle domeinen binnen de MBRT.

Afdeling Radiologie

De afdeling Radiologie bestaat uit een gedreven team van circa 160 medewerkers. In ons ziekenhuis werken 12 radiologen. We hebben 20 verschillende onderzoekskamers en de afdeling levert 24 uur zorg. Als MBB’er werk je nauw samen met onder andere de OK, Spoedeisende Hulp, verpleegafdelingen en poliklinieken.

Toelatingseisen

  • Havo- of vwo diploma met profiel ‘Natuur & Gezondheid’ of ‘Natuur & Techniek’
  • Je werkt graag met mensen en je bent geïnteresseerd in techniek
  • Je neemt je verantwoordelijkheid en kunt goed zelfstandig optreden, waarbij je de veiligheid van jezelf en de patiënt niet uit het oog verliest
  • Je toont initiatief
  • Je bent empatisch en gastvrij
  • Je bent flexibel en stressbestendig
  • Je kunt goed samenwerken en communiceren

Rosan Verhaegh, derdejaars student Radiologisch laborant op de afdeling Radiologie.

Voordat ik aan de duale opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken begon, heb ik na mijn opleiding Forensisch Laboratorium Onderzoek twee  jaar laboratoriumwerk gedaan in ziekenhuizen. Tijdens deze twee jaar kwam ik erachter dat ik het contact met mensen erg miste. Toen ik de vacature zag voor de duale opleiding tot MBB’er werd mijn interesse meteen gewekt.

De combinatie van de sociale (het werken met mensen en het samenwerken met collega’s) en technische aspecten vind ik erg leuk aan het werk. Ook is de begeleiding op de afdeling super. De praktijkopleider doet er alles aan om je te motiveren en de collega’s staan altijd voor je klaar. Als ik terug kijk ben ik enorm gegroeid. Ik heb niet alleen het vak geleerd maar ben ook persoonlijk sterker geworden. 

Helaas kunnen ze geen garantie geven dat je na het afstuderen kunt blijven werken in het ziekenhuis, maar tijdens de opleiding heb je al zo veel ervaring opgedaan dat je nauwelijks ingewerkt hoeft te worden. De kans is daardoor veel groter dat je sneller aan een baan komt.

Interesse?

Spreekt de combinatie van medische zorg en techniek je aan en ben je in bezit van het juiste diploma? Dan nodigen we je uit te solliciteren naar een opleidingsplaats wanneer er een vacature is. Dit is vaak in de periode februari- april.

Meer Informatie?

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Fontys of neem contact op met onze praktijkopleiders.

Naam mw. Conny Coenen-Gijsbers
Functie praktijkopleider Radiologie
E-mailadres praktijkopleidingradiologie@catharinaziekenhuis.nl
Naam mw. Nicolette Wouters-van Doorn
Functie praktijkopleider Radiologie
E-mailadres praktijkopleidingradiologie@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het opleidingen overzicht