Oncologieverpleegkundige

Als Oncologieverpleegkundige ben je begaan met de oncologische zorgvrager. Het ziektebeeld van de patiënt is vaak zeer uiteenlopend en complex. Dit vraagt om een intensieve begeleiding. De patiënt kan met diverse behandelmogelijkheden te maken krijgen. Bijvoorbeeld: een chirurgische ingreep, chemotherapie, immunotherapie, hormonale therapie, doelgerichte therapie, radiotherapie en pijnbestrijding. Veelal is er sprake van een combinatie van verschillende behandelmethoden. Ook verleent de Oncologieverpleegkundige palliatieve en terminale zorg.

Duur en start opleiding

Het totale opleidingstraject duurt 16 tot 18 maanden. Afhankelijk van de startmomenten van de opleiding. Er zijn 4 instroommomenten; januari, maart, september en oktober. In overleg met de teamleider en de opleidingsadviseur wordt bepaald wanneer je met de opleiding van start gaat..

Theorie

Deze opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Voor het theoretische gedeelte van de vervolgopleiding heeft het Catharina Ziekenhuis een samenwerkingsverband met het MUMC+ in Maastricht. Het theoretische gedeelte bestaat uit een generiek en een specifiek deel.

Het generieke gedeelte bestaat uit themadagen waarin onderwerpen worden behandeld die ook relevant zijn voor bijvoorbeeld IC-/MC-/CC-/SEH-/dialyseverpleegkundigen. Tijdens dit traject worden complexe situaties aan de orde gesteld, die voortkomen uit problemen van zorgvragers met bijvoorbeeld circulatiestoornissen, stoornissen in de ademhaling of het neurologische systeem.

In het specifieke gedeelte staat de oncologische zorgvrager centraal in de themadagen. Inhoudelijke informatie over de opleiding is beschikbaar via de website van het MUMC+.

Praktijk

Het praktijkleren van de vervolgopleiding wordt verzorgd door de praktijkopleiding van de afdelingen MultiDisciplinaire Oncologie en Oncologie snijdend (chirurgie). De meeste leerervaringen zul je op deze afdelingen opdoen. Voor competenties die niet binnen de afdeling behaald kunnen worden, loop je stage op andere afdelingen binnen en buiten het Catharina Ziekenhuis. Dit kan zijn bij de Dagbehandeling MultiDisciplinaire Oncologie, afdeling Oncologie snijdend (chirurgie) en de thuiszorg. Op die manier krijgt je als student inzicht in de totale keten. Je stelt jouw stagerouting op in overleg met de teamleider en de opleidingsadviseur. Gedurende je opleidingstraject wordt je begeleid door één of twee werkbegeleiders en de opleidingsadviseurs.

Toelatingseisen

• Je komt in aanmerking voor de opleiding als je in het bezit bent van een MBO-V of HBO-V diploma. Voorwaarde voor het starten van de opleiding is ook een minimale inwerkperiode van 1 jaar.
  • Minimaal arbeidscontract van 28 uur per week.
  • Zelfstandig sturing kunnen geven aan je leerproces.
  • De vervolgopleiding tot Oncologieverpleegkundige kent een verplicht karakter voor de verpleegkundige die werkzaam is binnen de afdeling MultiDisciplinaire Oncologie. Voor de afdeling Oncologie snijdend (chirurgie) dient 50% van de werkzame verpleegkundigen oncologisch geschoold te zijn. Dus afhankelijk daarvan is de scholing verplicht dan wel op wens van de verpleegkundige zelf.

Meer weten?

Neem contact op met onderstaande contactpersoon voor meer informatie over de inhoud van de opleiding en aanvullende vragen.

Naam mw. Esther Hendriks - van de Kimmenade
Functie praktijkopleider Verpleegafdeling oncologie
E-mailadres esther.vd.kimmenade@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het opleidingen overzicht