Oncologieverpleegkundige

De afdeling

De afdeling multi disciplinaire oncologie is gericht op oncologische patiënten die voor diagnostiek, behandeling en (multi-disciplinaire) begeleiding komen. Het ziektebeeld van de patiënt is vaak zeer uiteenlopend en complex. Dit vraagt om een intensieve begeleiding. Binnen de afdeling en het ziekenhuis kan de patiënt met diverse behandelmogelijkheden te maken krijgen. Dit loopt uiteen van een chirurgische ingreep, chemotherapie, hormonale therapie, doelgerichte therapie, radiotherapie en pijnbestrijding. Veelal is er sprake van een combinatie van verschillende behandelmethoden

Duur en start opleiding

Het totale opleidingstraject duurt 15 maanden. Afhankelijk van de startmomenten van de opleiding (april of september) wordt in overleg met jou bepaald wanneer je met de opleiding van start gaat.

Theorie en praktijk

Deze opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Voor het theoretische gedeelte van de vervolgopleiding heeft het Catharina Ziekenhuis een samenwerkingsverband met Hogeschool ZUYD in Heerlen. Inhoudelijke informatie over de opleiding is beschikbaar via de website van het opleidingsinstituut Hogeschool ZUYD. Het praktische gedeelte van de vervolgopleiding wordt verzorgd door de praktijkopleiding van de afdeling Multi Disciplinaire Oncologie. De meeste leerervaringen zul je op deze afdeling opdoen. Voor competenties die niet binnen de afdeling behaald kunnen worden, loop je stage op andere afdelingen binnen het Catharina ziekenhuis. Dit kan zijn het Oncologie centrum, afdeling Dagbehandeling Multi Disciplinaire Oncologie, afdeling Chirurgie, of afdeling Gynaecologie. Je stelt jouw stagerouting op in overleg met de afdelingsmanager en de praktijkopleider. Gedurende je opleidingstraject word je begeleidt door een tweetal werkbegeleiders en de praktijkopleider.

Toelatingseisen

• Je komt in aanmerking voor de opleiding als je in het bezit bent van een MBO-V of HBO-V diploma. Voorwaarde voor het starten van de opleiding is ook een minimale inwerkperiode van 1 jaar.
  • Minimaal arbeidscontract van 28 uur per week.
  • Zelfstandig sturing kunnen geven aan je leerproces.
  • De vervolgopleiding tot Oncologieverpleegkundige kent een verplicht karakter voor de verpleegkundige die werkzaam is binnen de afdeling.

Anne Benjaminsen, student vervolgopleiding tot oncologieverpleegkundige:
'Na ruim 2 jaar als verpleegkundige te hebben gewerkt op de Afdeling multidisciplinaire oncologie, ben ik afgelopen september gestart met de vervolgopleiding tot oncologieverpleegkundige. Gedurende de opleiding ga je 2 dagen per maand naar school, wat goed te combineren is met het werken. Mijn voornaamste doel voor het volgen van de opleiding is het krijgen van meer informatie en kennis van de oncologische patiënt. Ik ben een half jaar bezig, en ervaar dit nu al! Vanwege de uitwisseling naar andere afdelingen (MDO dagbehandeling en afdeling Chirurgie), krijg je een nog beter beeld van de volledige oncologische zorg binnen het ziekenhuis. Hierdoor kan ik meer diepgang creëren in mijn werk en contact met de oncologische patiënt. Op de afdeling wordt er rekening gehouden met mij als cursist. Ik krijg veel ruimte om te leren, collega's zijn zeer geïnteresseerd en betrokken, en de parktijkopleider biedt veel hulp in de begeleiding van mijn leerproces.'

Meer weten?

Neem contact op met onderstaande contactpersoon voor meer informatie over de inhoud van de opleiding en aanvullende vragen.

Naam mw. Noor Vincent
Functie praktijkopleider Verpleegafdeling oncologie
Telefoonnummer 040 - 239 79 00
E-mailadres noor.vincent@catharinaziekenhuis.nl