Dialyseverpleegkundige

Heb je belangstelling voor dialyseproblematiek? Het Catharina Ziekenhuis biedt je met deze CZO-erkende vervolgopleiding de mogelijkheid om je te specialiseren tot dialyseverpleegkundige. Op de afdeling nierziekten worden patiënten met chronisch nierfalen in alle fases behandeld binnen een multidisciplinair team. Een dialyseverpleegkundige is verantwoordelijk voor het totale verpleegproces van een patiënt die een nierfunctie vervangende behandeling nodig heeft. Dit houdt alles in van preventieve nierfunctie vervanging tot voorbereiding op een niertransplantatie.

Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door het Maastrichts Universitair Medisch Centrum, waarmee wij nauw samenwerken.

Theorie en praktijk

Het opleidingstraject bestaat uit 6 leertaken:

  1. Klinisch redeneren
  2. Professionaliteit
  3. Klinische behandelvormen / chronische patiënt
  4. Peritoneaal dialyse
  5. Niertransplantatie
  6. Predialyse

Deze 6 leertaken zijn verdeeld over 34 lesdagen, in blokken van 1 tot 3  aaneengesloten dagen. Vanuit oriënterende opdrachten in de praktijk verwerk je op school de theorie met je medecursisten en vakinhoudeljke experts. Elke leertaak sluit je in de praktijk af met een transferopdracht. Je ontwikkeling leg je vast in een persoonlijk opleidingsboek/portfolio. Twee vaste werkbegeleiders begeleiden je bij dit leerproces.

Duur en start opleiding

Bij voldoende belangstelling start de opleiding 2 keer per jaar: in april en oktober. In verband met het specialistische karakter van de opleiding is het wenselijk om 2 maanden voor de start van de opleiding te beginnen met voorwerken. Afhankelijk van het percentage dienstverband duurt de opleiding 15 tot 18 maanden. Bekijk voor meer informatie ook de website van het MUMC via bovenstaande link.

Toelatingseisen

Je komt in aanmerking voor de opleiding als je in het bezit bent van:

  • een verpleegkundig kwalificatieniveau 4 of 5
  • A-verpleegkundige, MBO-V of HBO-V
  • of een in het buitenland behaald en door de minister als gelijkwaardig aangewezen verpleegkundig diploma.

Je bent daarnaast in het bezit van een BIG-registratienummer en hebt minimaal één jaar praktijkervaring in een algemeen ziekenhuis.

Meer weten?

Als onderdeel van de wervingsprocedure vindt een informatiedag plaats in het Catharina Ziekenhuis. Naast het uitleggen hoe veelzijdig het werken op de dialyseafdeling is, bestaat dan ook de mogelijkheid een kijkje te nemen op deze afdeling. Heb je interesse, of wil je meer informatie over de inhoud van de opleiding? Neem contact op met één van onderstaande personen.

Naam mw. Karin Matheeuwsen-van Limpt
Functie praktijkopleider
Telefoonnummer 040 - 239 79 50
E-mailadres karin.matheeuwsen@catharinaziekenhuis.nl
Naam mw. Hanneke Neyndorff-Meier
Functie praktijkopleider
Telefoonnummer 040 - 239 79 50
E-mailadres hanneke.neyndorff@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het opleidingen overzicht