Dialyseverpleegkundige

Als dialyseverpleegkundige ben je begaan met chronische nierpatiënten en ondersteun je hen bij het inpassen van de leefregels in hun dagelijkse leven. Met jouw expertise op het gebied van de dialyse-apparatuur, diverse behandelvormen en de vaattoegang, laat je de behandeling zo efficiënt en prettig mogelijk voor de patiënt verlopen. Omdat je wekelijks dezelfde patiënten ziet, kun je ook echt iets voor hen betekenen. Daarnaast voer je nierfunctievervangende behandelingen uit bij patiënten die acuut en/of tijdelijk moeten dialyseren en opgenomen zijn op bijvoorbeeld IC/CCU. Daarvoor kun je ook buiten kantoortijden en in het weekend opgeroepen worden.

Je werkt in een groot multidisciplinair team van 70 collega’s, een mix van ervaren krachten en onlangs gediplomeerde dialyseverpleegkundigen. De afdeling heeft een regionale functie als kenniscentrum op het gebied van nierziekten en samen met de collega’s in het dialyse centrum in Deurne bieden we veilige en professionele nefrologische zorg, dichtbij de patiënt.

Theorie en praktijk

De specialistische vervolgopleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Een deel van de lessen (13) volg je samen met cursisten van andere verpleegkundige vervolgopleidingen. Bij de dialysespecifieke lesdagen (18) zit je in een lesgroep met cursisten van andere dialysecentra. Alle lesdagen worden gezien als werktijd en men verwacht een goede voorbereiding, meestal door casuïstiek vanuit de praktijk mee te nemen.

In de praktijk krijg je 2 vaste werkbegeleiders en start je met een inwerkprogramma waarbij je boventallig ingeroosterd staat. Gedurende de opleiding loop je meerdere stages binnen of buiten het ziekenhuis/de afdeling. Je maakt 4 patiëntgebonden transferopdrachten om te laten zien dat je theoretische kennis toe kunt passen in de praktijk. Je krijgt een portfolio waarin je je vorderingen vast legt. Ter afronding maak je een kwaliteitsverbeterproject.

Duur en start opleiding

De dialyse-opleiding start 2x per jaar in maart en september. Je begint echter al 3 maanden eerder op de afdeling, namelijk in januari of juni, zodat je al wat bent voorbereid voordat de lesdagen starten. Bij een dienstverband van 32 of 36 uur duurt de opleiding 15 maanden. Ook met 28 uur kun je de opleiding volgen, dan doe je er 18 maanden over.

Toelatingseisen

Je komt in aanmerking voor de opleiding als je BIG-geregistreerd bent. Het maakt niet uit of je Mbo- of Hbo-opgeleid bent. Competenties op Hbo denk-werkniveau zijn gewenst.
Omdat nierpatiënten steeds vaker ook andere ziektebeelden hebben, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, blijft het klinisch redeneren in de volle breedte belangrijk. Minimaal één jaar relevante en recente klinische werkervaring is daarom een vereiste.
Een goede basiskennis van anatomie, fysiologie en pathologie van orgaansystemen is erg belangrijk; tijdens de introductiedagen zal een diagnostische toets afgenomen worden.

Vacatures

Als er vacatures zijn, plaatsen we deze op onze website. Je kunt jezelf vervolgens aanmelden via het digitale sollicitatieformulier.

Meer weten?

Kom naar de 'Dag van de Zorgprofessional' die jaarlijks in maart georganiseerd wordt. Je krijgt dan een beeld van wat het werken als dialyseverpleegkundige inhoudt en wat er in de opleiding aan bod komt. Op onze website vermelden we informatie over deze dag zodra deze beschikbaar is. Als je alvast nieuwsgierig bent, bekijk dan vlog nr. 7.

Wil je niet wachten op de 'Dag van de Zorgprofessional' en heb je nu al behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met:

Naam mw. Karin Matheeuwsen-van Limpt
Functie Adviseur opleiding en ontwikkeling
Telefoonnummer 040 2395800
E-mailadres karin.matheeuwsen@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het opleidingen overzicht