Voorzieningen

Onze studenten en cursisten studeren in een modern opleidingsklimaat. Wij bieden een groot aantal onderwijsvoorzieningen. Veel van onze cursussen kun je volgen via e-learning. Ook ons goed uitgeruste SkillsLab is een virtuele belevenis. Meer weten? Klik hieronder op één van onze voorzieningen.

Simulatiecentrum en -poppen

Voor simulatie-vaardigheidsonderwijs is het bewijs geleverd dat het veel gerichter bijdraagt aan patiëntveiligheid dan traditioneel klinisch onderwijs. Door in voldoende realistische, gesimuleerde omgevingen te oefenen, train je competenties zoals klinisch redeneren, CRM en multidisciplinaire teamtrainingen. Ook zijn individuele trainingen mogelijk. Het Catharina Ziekenhuis beschikt sinds december 2017 over een gloednieuw simulatiecentrum. Een centrum waarin we een voldoende breed pakket aanbieden van trainingsmogelijkheden, teamtrainingen inclusief. Het simulatiecentrum laat toe dat je in een veilige omgeving, onder deskundige begeleiding, je kennis, vaardigheden en competenties kunt verbeteren. We bieden je realistische simulaties aan op jouw vakgebied. Het doel hiervan is om de patiëntveiligheid te verhogen. Daarnaast kan het werkplezier en zelfvertrouwen toenemen. Behalve training van de eigen medewerkers van ons ziekenhuis biedt het Catharina Simulatiecentrum ook trainingen aan aan andere zorgorganisaties. U bent van harte welkom!

Simulatiepoppen

Het Catharina Simulatiecentrum beschikt over simulatiepoppen of High Fidelity Patiënt Simulatoren (HFPS). Dit zijn hoogtechnologische poppen waarmee we realistische situaties uit de gezondheidszorg kunnen nabootsen. De hightech poppen komen tijdens het scenario tot leven. Ze vertonen wisselende vitale parameters, hart- en longgeluiden, ze kunnen spreken en reageren op de deelnemers. Vanuit een afzonderlijke regiekamer met one way screens sturen ervaren trainers de HFPS aan. De debriefing doen we in een aparte ruimte m.b.v. de AV debriefing faciliteiten. Je vindt bij ons 2 soorten simulatiepoppen terug, de SimMan en de SimMom. Met de SimMom is het mogelijk om de normale bevalling en mogelijke complicaties voor, tijdens of na de bevalling te trainen. De SimMan simuleert de patiënt in diverse zorgsettings. Dat kan variëren van een IC, OK, SEH of een patiëntenkamer.

SkillsLab

Als opleidingsziekenhuis beschikt het Catharina Ziekenhuis over een goed uitgeruste trainings- en instructieruimte: het SkillsLab. Er is een preparatenruimte, een groot onderwijslokaal met diverse werktafels, een mogelijkheid tot directe verbinding met de OK, diverse soorten oefenboxen en Virtual Reality Simulatoren. Aan het SkillsLab is daarnaast een coördinator verbonden die een rol speelt in de voorbereiding en uitvoering van cursussen en trainingen.

Het SkillsLab is dus een professionele leer- en trainingsomgeving waar professionals de kans krijgen om allerlei specifieke competenties en vaardigheden onder de knie te krijgen. Zowel medisch, medisch ondersteunend, verpleegkundig als verzorgend personeel kan hier vaardigheidstrainingen volgen. Ook voor externe partijen is het SkillsLab toegankelijk. De cursussen bestaan onder andere uit het oefenen van risicovolle handelingen zoals infuuszorg, maar ook het trainen van chirurgische en laparoscopische vaardigheden. Alle cursussen en trainingen kunnen op maat gemaakt worden.

Virtual reality

Het SkillsLab is flexibel van opzet. In het SkillsLab wordt een grote diversiteit aan onderwijs- en leermethoden en klinische settings aangeboden. Er zijn bijvoorbeeld speciale mobiele werktafels beschikbaar. Deze werktafels zijn voorzien van beeldschermen waarop, naast videolesmateriaal, ook audiovisuele beelden vanuit bijvoorbeeld een operatiekamer of andere behandelruimte kunnen worden weergegeven. Ook beschikt ons SkillsLab over veel virtuele oefenmodellen en leermiddelen. Professionals trainen met computerondersteunende simulatietechnieken, bijvoorbeeld op het gebied van de basale en laparoscopische chirurgie, urologie en endoscopie.

Meer informatie?

Wil je meer weten over cursussen en trainingen of de mogelijkheden voor een maatwerktraject?
Neem dan contact op met de coördinator van ons SkillsLab, Gert de Vroom, via telefoonnummer: 040 - 239 65 49.

E-learning

Veel van onze cursussen en trainingen kun je volgen via e-learning. Het Catharina Leer- en InformatieCentrum (CLIC) is de elektronisch, rijke en gevarieerde leeromgeving van het ziekenhuis. Met e-learning kan je studeren op ieder gewenst moment. De leeromgeving biedt je de mogelijkheid om je kennis bij te houden via digitale manuals, een cursus te volgen of jezelf te toetsen op kennis en vaardigheden. Online is ook het mogelijk om vragen te stellen aan docenten. Bekijk het cursusaanbod van het Catharina Ziekenhuis.

Trainingsfaciliteiten

Het Catharina Ziekenhuis telt een breed scala aan moderne onderwijsvoorzieningen, trainings- en instructieruimtes. Wil je een training of studiedag organiseren? Dan bent je bij ons aan het juiste adres. Wil je er catering bij? Kies je er voor een training te laten verzorgen door één van onze deskundige docenten? Of wil je één van onze bestaande cursussen en trainingen volgen? Alles is mogelijk. Meer informatie? Neem contact op met de Service-eenheid Onderwijs & Onderzoek.

Hypermodern SkillsLab

Onze docenten zijn experts op het gebied van onder andere pathologie, anatomie, fysiologie en ziekenhuiszorg. Je kan gebruikmaken van hun expertise in combinatie met onze moderne leermiddelen en trainingsfaciliteiten. Voor het trainen van specifieke competenties en vaardigheden kun je terecht in ons hypermoderne SkillsLab.

Neem voor meer informatie contact op met ons secretariaat:

Service-eenheid Onderwijs & Onderzoek
Telefoonnummer: 040 - 239 65 20