4D CT-scan bij bestraling van de long

Als voorbereiding op de bestraling krijgt u een CT‐scan. De CT‐scan is een röntgenapparaat waarmee we foto’s (dwarse doorsneden) maken van het lichaam. Ook gebruiken we de CT‐scan voor de berekening van het bestralingsplan.

Bij een 4-dimensionale CT-scan wordt tijdens het scannen uw ademhaling geregistreerd. Hiervoor plaatsen we een band om uw buik. Met behulp van de gegevens van de CT-scan wordt, afhankelijk van de ademhaling, de optimale manier van bestralen bepaald. De radiotherapeut geeft op de beelden van de CT-scan het bestralingsgebied aan waar een maximale dosis bereikt moet worden. Hierna wordt door de radiotherapeutisch laboranten het bestralingsplan gemaakt waarbij de optimale manier van bestralen bepaald wordt.

Tatoeagepuntjes

Er worden enkele kleine tatoeagepuntjes op uw lichaam aangebracht en met speciale inkt tekenen we lijnen aan op de huid. Dit is nodig om u elke dag op dezelfde manier te kunnen bestralen. U mag deze lijnen niet afwassen. Gebruik geen zeep op de aangetekende plekken. U kunt zich wel douchen, maar neem geen bad en
ga niet zwemmen. De inkt geeft af en trekt mogelijk in de kleding. Het is moeilijk om deze inktvlekken uit te wassen. Daarom adviseren wij u om bij de voorbereiding en tijdens de behandeling bij voorkeur katoenen ondergoed te dragen.

De CT-scan duurt ongeveer 20 minuten.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden