Behandeling van een geïrriteerde zenuw in de arm

Ulnaris neuropathie is een aandoening van één van de drie armzenuwen, de nervus ulnaris of elleboogzenuw. Een operatie kan uitkomst bieden.

Als door ulnaris neuropathie een van de drie zenuwen wordt geïrriteerd, is dat meestal in de elleboog. De klachten worden veroorzaakt door beknelling of voortdurende irritatie van de zenuw en bestaan uit een pijnlijk tintelend gevoel in de pink en een deel van de ringvinger. Ook kunt u minder gevoel hebben in uw pink en ringvinger of minder kracht hebben in uw hand. De klachten van tintelingen treden voortdurend op en kunnen erger worden door het bewegen van de elleboog.

Operatie
Tijdens de operatie wordt een bindweefselband doorgesneden. Hierdoor komt de zenuw vrij te liggen. Soms wordt ervoor gekozen om de zenuw naar de buigzijde van de elleboog te verplaatsen. Wanneer hierbij spieren in de onderarm worden losgemaakt, krijgt u na de operatie een spalk. De tintelingen in de vingers nemen geleidelijk af. Bij het bestaan van gevoelsvermindering en zeker bij krachtverlies in de hand, is meestal slechts geringe of geen verbetering te verwachten. De onaangename sensaties verdwijnen vaak wel. Het herstel kan maanden duren. Het litteken rond de elleboog is, ongeacht de hechtmethode, wat minder fraai maar wordt in de loop van de tijd acceptabel.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden