CT scan met een lege blaas

Als voorbereiding op de bestraling krijgt u een CT‐scan. De CT‐scan is een röntgenapparaat waarmee we foto’s (dwarse doorsneden) maken van het lichaam. Ook gebruiken we de CT‐scan voor de berekening van het bestralingsplan. Met behulp van de gegevens van de CT-scan wordt de optimale manier van bestralen bepaald.

De radiotherapeut vertelt u in het eerste gesprek of u met een lege of een volle blaas de CT-scan krijgt en bestraald gaat worden. De radiotherapeut geeft op de gemaakte opnames het te bestralen gebied aan. Hierna wordt door de radiotherapeutisch laboranten het bestralingsplan gemaakt waarbij de optimale manier van bestralen bepaald wordt. Als u een CT-scan krijgt met een lege blaas dan vragen wij u voor de scan naar het toilet te gaan en zoveel mogelijk uit te plassen.

Tatoeagepuntjes

Er worden enkele kleine tatoeagepuntjes op uw lichaam aangebracht en met speciale inkt tekenen we lijnen aan op de huid. Dit is nodig om u elke dag op dezelfde manier te kunnen bestralen. U mag deze lijnen niet afwassen. Gebruik geen zeep op de aangetekende plekken. U kunt zich wel douchen, maar neem geen bad en
ga niet zwemmen. De inkt geeft af en trekt mogelijk in de kleding. Het is moeilijk om deze inktvlekken uit te wassen. Daarom adviseren wij u om bij de voorbereiding en tijdens de behandeling bij voorkeur katoenen ondergoed te dragen.

De CT-scan duurt ongeveer 20 minuten.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden