CT-scan voor bestraling onderbuik

Als voorbereiding op de bestraling krijgt u een CT-scan. De CT-scan is een röntgenapparaat waarmee we foto’s (dwarse doorsneden) maken van het lichaam. De radiotherapeut geeft op de gemaakte opnames het te bestralen gebied aan. Hierna wordt door de radiotherapeutisch laboranten het bestralingsplan gemaakt waarbij de optimale manier van bestralen bepaald wordt.

Er worden enkele kleine tatoeagepuntjes op uw lichaam aangebracht en met speciale inkt tekenen we lijnen aan op de huid. Dit is nodig om u elke dag op dezelfde manier te kunnen bestralen.

Voordat u voor de CT-scan komt, verzoeken wij u thuis het schaamhaar zo kort mogelijk te knippen of te scheren. Dit is om de lijnen die met speciale inkt op de huid aangetekend worden beter op de huid te kunnen aanbrengen. U mag deze lijnen niet afwassen.

Gebruik geen zeep op de aangetekende plekken. U kunt zich wel douchen, maar neem geen bad en ga niet zwemmen. De inkt geeft af en trekt mogelijk in de kleding. Het is moeilijk om deze inktvlekken uit te wassen. Daarom adviseren wij u om bij de voorbereiding en tijdens de behandeling bij voorkeur katoenen ondergoed te dragen. De CT-scan duurt ongeveer 20 minuten.

Wij verzoeken u om thuis één uur van te voren naar het toilet te gaan om te plassen. Vlak daarna drinkt u 2 glazen (250-400 cc). Dit geldt ook voor de bestralingen. Een meer of minder gelijke blaasvulling is van belang voor de nauwkeurigheid van de bestralingen. Na de CT-scan en de bestralingen kunt u desgewenst meteen naar het toilet.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden