Intensive Care (IC) verpleegkundige

Op de Intensive Care liggen patiënten die ernstig ziek zijn. Het is een afdeling in het ziekenhuis waar leven en dood dichtbij elkaar liggen. Als verpleegkundige moet je in acute situaties snel kunnen handelen. Lijkt het je een uitdaging om op de IC te werken? Dan is deze specialistische vervolgopleiding iets voor jou.

Het IC-team observeert, behandelt en bewaakt patiënten met geavanceerde apparatuur en begeleiding. Het doel is om patiënten te stabiliseren, zodat zij terug kunnen keren naar een Medium Care of een verpleegafdeling. De specialistische vervolgopleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Het theoretische gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door het opleidingscentrum van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM). Het praktische deel bestaat uit stages op verschillende afdelingen in het Catharina Ziekenhuis.

Theorie

Het theoretische gedeelte van de specialistische opleiding tot Intensive Care verpleegkundige wordt verzorgd door de afdeling Opleiding en Onderwijs van het academisch ziekenhuis Maastricht. Deze opleiding bestaat uit 2 samenhangende trajecten namelijk een generiek gedeelte en een specifiek gedeelte. Vier maal per jaar wordt er gestart met een reeks van generieke en specifieke themadagen, zodat er een ruime keuze is om een bij de stageroute passend leertraject te kunnen volgen.

Generiek gedeelte

Het generieke gedeelte bestaat uit 18 themadagen waarin onderwerpen worden behandeld die relevant zijn voor zowel ic/mc/cc/seh verpleegkundigen. Tijdens dit traject worden complexe situaties aan de orde gesteld, die voortkomen uit problemen van zorgvragers met circulatiestoornis, stoornissen in de ademhaling of het neurologische systeem. Tevens komt specifieke cardiale problematiek aan de orde.

Specifiek gedeelte

In het specifieke gedeelte voor de intensive care opleiding worden 18 themadagen besteed aan onderwerpen die gericht zijn op de zorg die specifiek geldt voor i.c. patiënten.

Afstuderen

De Intensive Care opleiding wordt afgerond met een afstudeeropdracht. Dit wordt gedaan door middel van een kwaliteitsverbeterproject aan de hand van een onderwerp vanuit de praktijk.

De praktijk

Met het praktische gedeelte van de opleiding wordt drie maal per jaar gestart, namelijk in maart, juli en december. Je loopt tijdens de opleiding vier stages:

  • een inwerkstage van 4 maanden op de CCU
  • een stage van 8 maanden op de IC-zuid (IC-complex)
  • een stage van 4 maanden op de CCU
  • een stage van 8 maanden op de IC-noord (IC-hoogcomplex)

Elke stage van het praktijkgedeelte start met een introductieperiode. Voor iedere stage gelden specifieke leerdoelen. Het belangrijkste van de opleiding is leren. Daarom word je gedurende een bepaalde periode boventallig ingeroosterd. Tijdens de praktijkperiode word je begeleid door vaste werkbegeleiders. Samen plan je een keer per week een samenwerkingsdag in.

Duur en start opleiding

De IC-opleiding duurt 24 maanden. De opleiding start drie keer per jaar met een lesgroep van maximaal 6 studenten in de maanden maart, juli en november.

Toelatingseisen

Je komt in aanmerking voor het volgen van een Intensive Care-opleiding als je aan de volgende eisen voldoet:

  • Afgeronde duale HBO-V opleiding, MBO-V BBL of oude inservice opleiding en minimaal een jaar praktijkervaring.
  • Afgeronde reguliere HBO-V opleiding of MBOV-BOL met twee jaar praktijkervaring in een klinische setting.
  • Afgeronde HBO-MTV opleiding met 1½ jaar relevante praktijkervaring.
  • Je een instroomtoets op het niveau van de vitale functies (uitstroomniveau verpleegkundige basisopleiding) positief hebt afgerond. Deze toets is een onderdeel van de sollicitatieprocedure

Meer weten?

Neem contact op een van de onderstaande contactpersonen voor meer informatie over de inhoud van de opleiding en aanmelding.

Naam mw. Boere Ester
Functie Adviseur opleiding en ontwikkeling
Telefoonnummer 040 239 95 29
E-mailadres ester.boere@catharinaziekenhuis.nl

terug naar het opleidingen overzicht