Oproep voor bloedonderzoek na behandeling gebitsreiniging

Recent is vastgesteld dat in het Catharina Ziekenhuis gebitsreinigingen zijn uitgevoerd met een instrument dat niet volgens de geldende hygiënerichtlijnen werd schoongemaakt. Het gaat om een zogenaamde ultrasoontip die bij een gebitsreiniging wordt gebruikt om tandsteen los te trillen van tand of implantaat.

Tijdens zo’n behandeling kan het tandvlees bloeden, waardoor bloedoverdraagbare virussen op deze ultrasoontip terecht kunnen komen. Bij goed opvolgen van de hygiënerichtlijnen is dit geen probleem, maar als dit niet gebeurt bestaat er een zeer kleine kans op overdracht van deze virussen naar de daarop volgende patiënt.

Ultrasoontip: Deze tip wordt gebruikt bij een gebitsreiniging.

Oproep bloedonderzoek

Hoewel de kans op overdracht van een virus zeer klein is, kan het ziekenhuis dit niet helemaal uitsluiten. Na een extern onderzoek en na overleg met de GGD (de Gemeentelijke Gezondheidsdienst) heeft het ziekenhuis besloten om uit voorzorg een bloedonderzoek te doen bij patiënten die na maandag 27 januari 2014 met de ultrasoontip in het Catharina Ziekenhuis zijn behandeld.

Het gaat in totaal om 649 patiënten. Er wordt getest op hepatitis B, hepatitis C en hiv. Het ziekenhuis benadrukt dat de kans op besmetting zeer klein is, maar het wil voor de patiënten 100 procent zekerheid hebben. Patiënten die op of na 27 januari 2014 een gebitsreiniging hebben ondergaan, hebben inmiddels een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bloedonderzoek.

Als er bij patiënten onverhoopt toch aanwijzingen worden gevonden voor een besmetting met hepatitis B, C of hiv, dan worden die patiënten telefonisch opgeroepen voor een afspraak bij een medisch specialist voor verder onderzoek en indien nodig voor een behandeling.

Veiligheid boven alles

Als Catharina Ziekenhuis staan en gaan wij altijd voor veilige zorg. Wij betreuren het dan ook zeer dat dit heeft kunnen gebeuren en dat we patiënten met dit onderzoek moeten belasten. Wij hebben hen daarvoor onze excuses aangeboden.

Nadat bekend werd dat de hygiënerichtlijnen voor dit instrument niet zijn gevolgd, zijn maatregelen genomen waardoor het risico is weggenomen. Mondhygiëne behandelingen zijn geen primaire taak van een ziekenhuis. Daarom heeft het ziekenhuis besloten om deze behandelingen niet meer uit te voeren. Als een patiënt een gebitsreiniging moet ondergaan, worden patiënten voor hun behandeling verwezen naar hun eigen tandartspraktijk. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is op de hoogte gebracht van de situatie.

Extra informatie

Het ziekenhuis realiseert zich terdege dat deze oproep tot ongerustheid kan leiden en voor ongemak zorgt bij onze patiënten. Het ziekenhuis heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor patiënten die een gebitsreiniging hebben ondergaan in ons ziekenhuis en daar vragen over hebben. Dat nummer is tijdens kantooruren (08.00 uur – 16.30 uur) bereikbaar:  040 –244 05 50.

Lees hier de pagina: ‘Vragen en antwoorden oproep bloedonderzoek’.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden