TV-programma Trauma Centrum van SBS6 - seizoen 2

bekijk ook seizoen 1

Voor het programma werden in september en oktober gedurende zeven weken zorgverleners en patiënten gevolgd op verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Naast de zorg op de Spoedeisende Hulp zijn ook complexe hart-, kanker- en obesitasoperaties gefilmd. Er is zowel voor als achter de schermen gefilmd. Het Catharina Ziekenhuis wil met deelname aan dit programma een transparant beeld geven van de dagelijkse hoogwaardige zorg in het ziekenhuis. Er is daarom niet alleen op de Spoedeisende Hulp gefilmd. Ook complexe behandelingen, de zogenoemde hoog gespecialiseerde zorg in onder meer het Catharina Hart- en Vaatcentrum en het Catharina Kanker Instituut zijn vastgelegd.

Bij het filmen stond de privacy van de patiënten, hun naasten en zorgverleners voorop. Voordat de camera ging draaien, kregen patiënten en zorgverleners altijd de vraag of ze mee wilden werken aan Trauma Centrum. Alle patiënten en zorgverleners die in de nieuwe tv-reeks voorbij komen, hebben toegestemd met de opnamen en het uitzenden ervan. Het is de tweede keer dit jaar dat het Catharina Ziekenhuis centraal staat in Trauma Centrum. In maart vormde het ziekenhuis al het decor voor deze serie. De nieuwe afleveringen van Trauma Centrum worden vanaf maandag 13 november elke werkdag om 20.00 uur uitgezonden op SBS6.

Het Catharina Ziekenhuis is in Nederland namelijk een belangrijk verwijscentrum voor patiënten met hart- en vaatproblemen en voor patiënten met kanker. 


Promo's en leader

Privacy

Bij het filmen stond de privacy van de patiënten, hun naasten en zorgverleners voorop. Voordat de camera ging draaien, kregen patiënten en zorgverleners altijd de vraag of ze mee wilden werken aan Trauma Centrum. Alle patiënten en zorgverleners die in de nieuwe tv-reeks voorbij komen, hebben toegestemd met de opnamen en het uitzenden ervan.

Uitzending gemist?


De zorgprofessionals die gevolgd zijn in seizoen 2

Daniëlle van Gerven - SEH-verpleegkundige

“Ik wil op televisie overkomen zoals ik ben. Dus ik ben tijdens de opnames dicht bij mezelf gebleven. Mijn werk is, naast mijn vrouw en kinderen, een belangrijke factor in mijn leven. De omgang met mensen en het onvoorspelbare van de Spoedeisende Hulp, daar haal ik mijn voldoening uit. En juist dat wilde ik overbrengen op camera. We konden natuurlijk niet alles laten zien. Denk bijvoorbeeld aan een reanimatie, een intoxicatie of psychische problematiek. We staan als ziekenhuis voor de privacy van de patiënt. Toch hebben we met het team in mijn ogen een goed beeld kunnen schetsen van de Spoedeisende Hulp.”


Gaël Smits - SEH-arts

“Toen ik hoorde dat Trauma Centrum opgenomen zou worden in het Catharina Ziekenhuis, zag ik het als een leuke uitdaging. Ik wil graag de meerwaarde van SEH-artsen op de Spoedeisende Hulp laten zien. In Trauma Centrum is te zien dat wij werken met ‘roesjes’ (sedatie) op de Spoedeisende Hulp. Daardoor merkt de patiënt niks van de pijnlijke ingreep die we moeten uitvoeren, bijvoorbeeld als we een heup weer in de kom moeten zetten. Op onze Spoedeisende Hulp doen we dat ook bij kinderen, bijvoorbeeld als een gebroken arm recht gezet moet worden. Het gebruik van sedatie op de Spoedeisende Hulp is niet in alle ziekenhuizen gebruikelijk. Ik ben met mijn dochter speciaal naar het Catharina Ziekenhuis gereden omdat ik weet dat wij deze klantvriendelijke benadering naar de patiënt toe, goed op orde hebben. Zeker voor kinderen scheelt dit een trauma voor het leven. Ik ben er trots op dat we dit kunnen laten zien in de serie op SBS6.”


Kris Derks - SEH-verpleegkundige

“Als klein meisje droomde ik er al van te mogen werken op de Spoedeisende Hulp. Het is het mooiste vak van de wereld en een vak waar ik bijzonder trots op ben. Er kunnen zijn voor mensen, iets kunnen betekenen op momenten van pijn of onzekerheid geeft mij een enorme voldoening. Door mijn deelname aan Trauma Centrum kunnen mijn vrienden en mijn familie zien wat ik nu eigenlijk precies doe. Ze horen natuurlijk ontzettend veel verhalen, maar de serie geeft ze nu een bijzonder inkijkje in mijn leven. Ook voor ons ziekenhuis is de serie ontzettend waardevol. Wij zijn een ziekenhuis waar zo veel mooie, innovatieve dingen gebeuren en ik hoop dat we dat hebben kunnen laten zien.”