TV-programma Trauma Centrum van SBS6 -  Seizoen 1

Bekijk ook seizoen 2

Het Catharina Ziekenhuis en de huisartsenpost in Eindhoven stonden in maart 2017 centraal in Trauma Centrum; het tv-programma van SBS6 over de zorg in Nederland. Voor het programma werden gedurende zes weken zorgverleners en patiënten gevolgd op verschillende afdelingen van het ziekenhuis en op de huisartsenpost. In het ziekenhuis is onder meer gefilmd op de Spoedeisende Hulp, de operatiekamers, het nieuwe Catharina Hart- en Vaatcentrum en het Catharina Kanker Instituut.

Er is zowel voor als achter de schermen gefilmd. Het Catharina Ziekenhuis wil met deelname aan dit programma een transparant beeld geven van de dagelijkse hoogwaardige zorg in het ziekenhuis. Er is daarom niet alleen op acute afdelingen, zoals de Spoedeisende Hulp en de verloskamers gefilmd. Ook complexe behandelingen, de zogenoemde hoog gespecialiseerde zorg in onder meer het Catharina Hart- en Vaatcentrum en het Catharina Kanker Instituut zijn vastgelegd. Het Catharina Ziekenhuis is in Nederland namelijk een belangrijk verwijscentrum voor patiënten met hart- en vaatproblemen en voor patiënten met kanker.

Op deze speciale pagina staan onder meer videofragmenten van enkele complexe behandelingen en portretten van de deelnemers. 


Promo's en leader

Privacy

Bij het filmen stond de privacy van de patiënten, hun naasten en zorgverleners voorop. Voordat de camera ging draaien, kregen patiënten en zorgverleners altijd de vraag of ze mee wilden werken aan Trauma Centrum. Alle patiënten en zorgverleners die in de nieuwe tv-reeks voorbij komen, hebben toegestemd met de opnamen en het uitzenden ervan.

De zorgprofessionals die gevolgd zijn

Daniëlle van Gerven - SEH-verpleegkundige

“Ik wil op televisie overkomen zoals ik ben. Dus ik ben tijdens de opnames dicht bij mezelf gebleven. Mijn werk is, naast mijn vrouw en kinderen, een belangrijke factor in mijn leven. De omgang met mensen en het onvoorspelbare van de Spoedeisende Hulp, daar haal ik mijn voldoening uit. En juist dat wilde ik overbrengen op camera. We konden natuurlijk niet alles laten zien. Denk bijvoorbeeld aan een reanimatie, een intoxicatie of psychische problematiek. We staan als ziekenhuis voor de privacy van de patiënt. Toch hebben we met het team in mijn ogen een goed beeld kunnen schetsen van de Spoedeisende Hulp.”


Prof. dr. Joep Teijink - vaatchirurg

“Geen enkel ander ziekenhuis in Nederland heeft een speciale TOS-poli waar mensen met klachten van het schoudergordel syndroom gezien worden door chirurg, neuroloog, pijnspecialist, fysiotherapeut, orthopeed en radioloog. Sommigen zijn gebaat bij een eerste rib resectie, die te zien is in de televisieserie. Het is echter een ingreep die niet veel ziekenhuizen in Nederland doen. Ik vind het belangrijk dat Trauma Centrum laat zien dat wij deze complexe ingreep in het Catharina Ziekenhuis nog wél uitvoeren. Hier doen we het! Uiteindelijk draait het om de beleving en het oordeel van de patiënt, dat is altijd het belangrijkste. En dat brengt de serie goed in beeld. Persoonlijk vind ik het niet zo belangrijk om met mijn kop op televisie te komen. Wat ik wel van belang vind, is de door ons TOS-team geboden zorg, ik ben trots dat te mogen laten zien.”


Stefanie Baten - verpleegkundig specialist Nierziekten

“Je werk doen met een camera er bij, is even anders. Het is niet iets wat je dagelijks doet. Al met al vond ik het erg leuk en was het een bijzondere ervaring. De schijnwerpers waren voor even gericht op de afdeling Nierziekten, voor veel mensen toch een redelijk onzichtbare afdeling. Maar onze patiënten zijn chronisch en komen drie keer per week naar het ziekenhuis om te dialyseren. De serie Trauma Centrum geeft deze patiëntengroep een gezicht, dat is mooi om te zien. Waar ik vooral trots op ben in het Catharina Ziekenhuis is de persoonlijke benadering. Ik probeer onze patiënten te benaderen zoals ik zelf ook benaderd zou willen worden. Nierpatiënten die moeten dialyseren hebben het zwaar. Drie keer per week dialyseren staat gelijk aan drie keer een marathon lopen. Met een speciaal ontwikkeld sportprogramma tijdens de dialyse, trachten we hun conditie zo optimaal mogelijk te houden. Het Catharina Ziekenhuis gaat altijd nét iets verder, dat maakt me trots.”


Gaël Smits - SEH-arts

“Toen ik hoorde dat Trauma Centrum opgenomen zou worden in het Catharina Ziekenhuis, zag ik het als een leuke uitdaging. Ik wil graag de meerwaarde van SEH-artsen op de Spoedeisende Hulp laten zien. In Trauma Centrum is te zien dat wij werken met ‘roesjes’ (sedatie) op de Spoedeisende Hulp. Daardoor merkt de patiënt niks van de pijnlijke ingreep die we moeten uitvoeren, bijvoorbeeld als we een heup weer in de kom moeten zetten. Op onze Spoedeisende Hulp doen we dat ook bij kinderen, bijvoorbeeld als een gebroken arm recht gezet moet worden. Het gebruik van sedatie op de Spoedeisende Hulp is niet in alle ziekenhuizen gebruikelijk. Ik ben met mijn dochter speciaal naar het Catharina Ziekenhuis gereden omdat ik weet dat wij deze klantvriendelijke benadering naar de patiënt toe, goed op orde hebben. Zeker voor kinderen scheelt dit een trauma voor het leven. Ik ben er trots op dat we dit kunnen laten zien in de serie op SBS6.”


Kris Derks - SEH-verpleegkundige

“Als klein meisje droomde ik er al van te mogen werken op de Spoedeisende Hulp. Het is het mooiste vak van de wereld en een vak waar ik bijzonder trots op ben. Er kunnen zijn voor mensen, iets kunnen betekenen op momenten van pijn of onzekerheid geeft mij een enorme voldoening. Door mijn deelname aan Trauma Centrum kunnen mijn vrienden en mijn familie zien wat ik nu eigenlijk precies doe. Ze horen natuurlijk ontzettend veel verhalen, maar de serie geeft ze nu een bijzonder inkijkje in mijn leven. Ook voor ons ziekenhuis is de serie ontzettend waardevol. Wij zijn een ziekenhuis waar zo veel mooie, innovatieve dingen gebeuren en ik hoop dat we dat hebben kunnen laten zien.”


Huisartsenpost

Ook de huisartsen die tijdens avond-, nacht- en weekenduren werken in de huisartsenpost, onderdeel van Huisartsenposten Oost-Brabant, hebben ingestemd met deelname. De huisartsen vinden het van belang om een inkijk te geven in de spoedeisende huisartsenzorg, zodat de patiënt weet waar hij of zij mee te maken kan krijgen. De eerste opvang en een eventueel vervolgtraject zijn in beeld gebracht. Samenwerking en afstemming met het ziekenhuis zorgt er voor dat de patiënt de juiste zorg, op het juiste moment door de juiste hulpverlener krijgt.