Over leven met Kanker

Omroep Brabant een dag lang live vanuit het Catharina Ziekenhuis

Omroep Brabant besteedde op donderdag 21 juni 2018 een dag lang aandacht aan het tienjarig bestaan van het Catharina Kanker Instituut. Onder de naam ‘Over leven met Kanker’ werd de hele dag op radio, tv en internet stil gestaan bij kanker. Patiënten, specialisten en andere zorgverleners kwamen aan het woord en deelden hun verhaal ‘Over leven met Kanker’.

Radio en tv

Verslaggevers van Omroep Brabant keken mee achter de schermen van het Catharina Kanker Instituut, deden live verslag van operaties en volgden de reis van de patiënt door ons ziekenhuis. Ook besteedden Omroep Brabant en het Catharina Ziekenhuis op deze dag op social media uitgebreid aandacht aan ‘Over leven met Kanker’.

Live operaties

Er waren op deze dag onder andere twee live operaties te volgen via onze Facebookpagina, chirurg-oncoloog Harm Rutten vertelde over 10 jaar CKI, we volgden mensen die hun haar laten doneren en patiënt Maartje Eradus vertelde over het leven met en na kanker.


Video's en geluidsfragmenten

Verhalen en reportages gemist? Kijk hieronder een selectie van de verschillende verhalen terug.

Het bestralingsmasker

Borstkankerpatiënt Gerda Cobben krijgt in het Catharina Kanker Instituut een speciaal bestralingsmasker aangemeten. Dit masker zorgt ervoor dat het hoofd van de patiënt voldoende stil ligt en in dezelfde houding blijft. Zo kan er heel precies worden bestraald.

Achter de schermen bij het pathologische laboratorium

Het is vaak niet direct zichtbaar, maar wel onmisbaar in de geneeskunde. Het pathologisch laboratorium. Het pathologisch laboratorium van stichting PAMM in Eindhoven verzorgt de onderzoeken voor enkele ziekenhuizen, waaronder het Catharina Ziekenhuis, en de huisartsen in Zuidoost Brabant. In het laboratorium sporen pathologen in weefsel naar kankercellen.


Borstkankerpatiënt Gerda Cobben: "Deel het verdriet of het plezier"

In mei van dit jaar bleek de borstkanker van Gerda Cobben te zijn uitgezaaid. Prognose: einde verhaal. Ondanks dat staat ze positief in het leven. Haar advies aan andere kankerpatiënten: "Ondanks dat je kanker hebt, kun je doorleven. Laat mensen toe en neem mensen mee in het proces waardoor ze begrijpen waarom je soms boos of verdrietig bent. Deel het verdriet of het plezier."


Borstkankerpatiënt Gerda Cobben krijgt in het Catharina Kanker Instituut een speciaal bestralingsmasker aangemeten. Dit masker zorgt ervoor dat het hoofd van de patiënt voldoende stil ligt en in dezelfde houding blijft. Zo kan er heel precies worden bestraald.

YouTubelink


Near Infrared Surgery in het Catharina Ziekenhuis.

NIRS staat voor Near Infrared Surgery en is ontwikkeld in het LUMC in Leiden, maar deze techniek wordt ook toegepast in het Catharina Ziekenhuis. Deze nieuwe beeldvormende techniek helpt chirurgen bij het verwijderen van tumoren. De kankercellen worden tijdens de operatie in beeld gebracht door ze fluorescerend (groen) op te laten lichten.

YouTubelink


Harm Rutten over 10 jaar Catharina Kanker Instituut

Het Catharina Kanker Instituut bestaat 10 jaar. Oncologisch chirurg dr. Harm Rutten is vanaf het begin betrokken bij het Catharina Kanker Instituut. Volgens Rutten is de afgelopen jaren vooral veel vooruitgang geboekt als het gaat om samenwerking tussen de specialisten én tussen de verschillende ziekenhuizen. "Die samenwerking is het mooiste wat er is. het heeft geen zin om de beste genoemd te worden. Je moet zorgen dat alle chirurgen goed zijn."

YouTubelink


HIPEC procedure

In onderstaand tv-fragment is een interview te zien met chirurg dr. Ignace de Hingh en patiënt Annie. In 2011 werd Annie door De Hingh geopereerd volgens de HIPEC-procedure. Door deze procedure kunnen patiënten bij wie buikvlieskanker de oorsprong vindt in de dikke darm, blinde darm of eierstokken, toch nog worden behandeld. Bij de HIPEC-procedure gaat de chirurg ervan uit dat als hij tijdens een operatie de zichtbare tumoren heeft weggehaald, er nog onzichtbare kankercellen achterblijven in de buik. Om deze te kunnen verwijderen, spoelt hij de buik met verwarmde chemotherapie. Ben je benieuwd naar hoe het nu gaat met Annie? En hoe wij op het idee kwamen om kanker op deze manier te behandelen? Bekijk dan het interview!

YouTubelink

Over leven met kanker. Maartje Claassen-Eradus: zwanger én darmkanker

Stel, je krijgt de diagnose darmkanker. En dan kom je er ook nog eens achter dat je zwanger bent van een tweeling. Het overkwam Maartje Eradus uit Veldhoven. De tweeling is inmiddels 4 jaar oud en met hen gaat het goed. Maartje is onlangs ambassadeur geworden voor het Catharina Onderzoeksfonds. "Er moet heel veel praktisch onderzoek gedaan worden zodat patiënten in deze regio direct geholpen kunnen worden."

YouTubelink

Kids op speurtocht door het ziekenhuis

Praten over kanker met je kinderen. Voor veel ouders, opa’s en oma’s is dit vaak lastig. Daarom organiseert het Catharina Kanker Instituut 3 tot 4 keer per jaar een kindermiddag om deze vaak ‘vergeten’ groep een bijzonder inkijkje te geven in het ziekenhuis. Zo gaan de kinderen op speurtocht door het ziekenhuis en krijgen op deze manier spelenderwijs informatie over de ziekte kanker en de behandelingen. Zo mogen ze zelf een zalfje maken, spelen doktertje, mogen zelf bloed prikken en gaan naar de kapper. De kindermiddag is bedoeld voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar.


Reportage over robotchirurgie in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis

Urologen van het Catharina Ziekenhuis maken gebruik van de DaVinci-operatierobot van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen voor patiënten met prostaatkanker. Patiënten die voor een robotoperatie kiezen, blijven bij hun Eindhovense uroloog, inclusief de ingreep. Wel is dus een kortstondig ‘uitstapje’ naar Nijmegen nodig. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller. Uroloog Eric Vrijhof reist een à twee keer per week naar Nijmegen om ‘zijn’ patiënten te opereren.  We reisden met hem af naar Nijmegen.


Maakt jouw haar een droom waar?

Stel uw vraag

Naamloos formulier
  • Should be Empty:


* = verplicht in te vullen