RobotXperience Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis opereert sinds kort met de allernieuwste operatierobot. En nu zoekt het tijdelijke robotchirurgen. Op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 april houdt het ziekenhuis de RobotXperience. In de centrale hal van het ziekenhuis kunnen bezoekers en patiënten zelf achter de allernieuwste operatierobot ervaren hoe het is om een chirurg te zijn.

Het voelt heel natuurlijk

Achter de knoppen van de operatierobot zie jij wat een chirurg ziet en kun je doen wat een chirurg doet. Interesse? Schrijf je dan hieronder in voor de RobotXperience en ervaar zelf de nieuwste operatierobot. “Opereren met een robot gaat heel intuïtief”, aldus Misha Luyer, één van de chirurgen die robot-operaties uitvoert. “Onze bezoekers zullen zelf ervaren dat je de bewegingen snel kunt leren!”

Inschrijven RobotXperience niet meer mogelijk

 Inschrijven voor de RobotXperience is niet meer mogelijk. Iedereen die ingeloot is, krijgt via mail bericht. Niet ingeloot? Omroep Brabant geeft nog enkele plaatsen weg. Luister hiervoor dagelijks tussen 11.45 en 12.00 uur naar het radioprogramma Brabants Bont of doe mee met hun Facebook-winactie! Nieuwsgierig naar onze robot? Langskomen om te kijken kan natuurlijk altijd. Je bent komende maandag en dinsdag van 10.30 tot 19.30 uur en woensdag van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom in de centrale hal van het Catharina Ziekenhuis. 

 

Prostaatkanker

Het Catharina Ziekenhuis opereert sinds half maart patiënten die een complexe kankeroperatie moeten ondergaan met de operatierobot. Het gaat om kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen, blaaskanker, nierkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker. In het Santeon-ziekenhuis CWZ in Nijmegen worden patiënten met prostaatkanker van het Catharina Ziekenhuis door hun eigen uroloog geopereerd met behulp van een operatierobot. “Zo’n robot stelt ons in staat om veel preciezer, met minder bloedverlies en minder pijn voor de patiënt te opereren”, aldus Luyer.

Gamen

Chirurgen van het Catharina Ziekenhuis hebben al jarenlang ervaring met het werken op de robot. Deze specialisten vergelijken het met ‘gamen’. Luyer: “Als je een beetje kunt gamen heb je zo het gevoel te pakken op onze operatierobot.” Bezoekers aan de RobotXperience zitten met hun hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de tafel waar normaal gesproken een patiënt op ligt. Op die tafel ligt een glazen nepbuik waar de ‘armen’ van de robot in steken. Met behulp van medische joysticks stuurt de bezoeker de instrumenten.

Alleen een kijkje komen nemen naar de robot in de centrale hal kan ook: de robot staat er op op maandag 15 en dinsdag 16 april van 10.30-19.30 uur en op woensdag 17 april van 10.00-16.00 uur.

Meer weten over de robot? Lees hier meer over een operatie met een robot.