App de Expert: stel direct vragen tijdens de live operatie!

Archief

Hier vindt u onze eerdere App-De-Expert uitzendingen

Bekijk het archief of spring direct naar de uitzending van uw keuze

4 februari 2020 - App de expert over

6 november 2019 - App de expert Hartklep operatie

22 mei 2019 - App de Expert Live robot operatie

4 feb 2019 - App de Expert over

Longkanker

Longkanker is een van de meest voorkomende kankers. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in een long.

In onze live uitzending heeft Ben van de Borne diverse vragen beantwoord. Bekijk de uitzending hieronder:

Lees meer over deze uitzending

Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland

Deze uitzending wordt gemaakt in samenwerking met Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.longkankernederland.nl.

Huidkanker

Huidkanker ontstaat als gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen. De belangrijkste oorzaken van huidkanker zijn zonlicht en de straling van zonnebanken.

Bekijk hieronder de uitzending met Sharon Dodemont:

Lees meer over deze uitzending

Stichting Melanoom

Deze uitzending wordt gemaakt in samenwerking met Stichting Melanoom. Melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, staat in de top-3 van de meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Het is belangrijk om te weten wat het is en waar je op moet letten. Stichting Melanoom kan je daarbij helpen. Kijk voor meer informatie op: www.stichtingmelanoom.nl.

Darmkanker

Darmkanker begint meestal als een poliep. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven, maar sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker.

Bekijk de video van onze live-uitzending waarbij Pim Burger uitleg geeft over darmkanker:

Lees meer over deze uitzending

Borstkanker

Eén op de negen vrouwen krijgt borstkanker. In ons Catharina Borstkankercentrum kunnen we snel een diagnose stellen en de borstkanker onder andere behandelen met bestraling, chemotherapie of een operatie.

Yvonne van Riet heeft tijdens de live-uitzending van App de Expert diverse vragen doorgenomen. Bekijk deze uitzending:

Lees meer over deze uitzending

BVN

Deze uitzending wordt gemaakt in samenwerking met patiëntenvereniging BVN. Ben je op zoek naar informatie over borstkanker, bezoek dan website van BVN: www.borstkanker.nl.

Prostaatkanker

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Per jaar krijgen ongeveer 10.000 mannen in Nederland prostaatkanker.

Bekijk de live uitzending van App de Expert met uroloog Eric Vrijhof.

Lees meer over deze uitzending

ProstaatKankerStichting.nl

Deze uitzending wordt gemaakt in samenwerking met  de ProstaatKankerStichting.nl. Ben je op zoek naar informatie over prostaatkanker, bezoek dan de website: www.prostaatkankerstichting.nl.

Robotoperatie

Het gaat om een gynaecologische operatie – verwijdering baarmoeder - die wordt uitgevoerd door gynaecoloog dr. Ruud Bekkers. Onder de naam ‘App de Expert’ kunnen kijkers tijdens deze operatie via Whatsapp en Facebook ook vragen stellen. Gynaecoloog dr. Dorry Boll beantwoordt de vragen live vanuit de operatiekamer.

Hartklep vervangen

Tijdens de Hartweek van het Catharina Hart- en Vaatcentrum konden geïnteresseerden op woensdag 6 november 2019 live meekijken tijdens twee verschillende hartoperaties in het Catharina Ziekenhuis. In beide operaties werd een hartklep vervangen.

Bij deze operaties gaat het om vervanging van de aortaklep. Dit is de klep tussen de linkerhartkamer en de aorta.

Bekijk de uitzending van 11.00 uur terug: de patiënt krijgt een nieuwe hartklep via een buisje (katheter) in de lies


Vervangen hartklep via openhartoperatie om 14.15 uur: De hartklep wordt vervangen via een openhartoperatie.

Bekijk deze opname terug via Facebook


Openhartoperatie en TAVI

In beide live operaties wordt een hartklep vervangen. Cardioloog dr. Guus Brueren doet dit via een katheter via de liesslagader, de zogenoemde TAVI-behandeling. Hartchirurg dr. Ka Yan Lam doet dit door middel van een openhartoperatie. Lam: “Een hartklep vervangen met een openhartoperatie doen we al vijftig jaar en was lange tijd de enige manier. Voor deze operatie maken we een snee in het borstbeen en tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen over. De meeste patiënten zijn na zes weken volledig hersteld.”

De TAVI-ingreep is veel minder belastend en biedt een mooi alternatief voor patiënten die een openhartoperatie niet meer aan kunnen vanwege bijvoorbeeld hun conditie. “Deze techniek is nu zo sterk doorontwikkeld dat we de klep zelfs kunnen plaatsen zonder narcose. Een verdoving in de lies is dan al voldoende. Binnen een uur is de klep meestal geplaatst en wordt het wondje in de lies weer gesloten. Sommige patiënten kunnen zelfs al een dag later weer naar huis”, legt Brueren uit.

Longkanker feb 2020

Longkanker is een van de meest voorkomende kankers. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Tijdens de live uitzending ‘App de Expert’, vandaag in het Catharina Ziekenhuis, kwamen veel vragen binnen voor longartsen dr. Ben van den Borne en Quincy de Waard. Immunotherapie, een chronische ziekte en natuurlijk de invloed van roken kwamen aan bod.

Dr. Ben van den Borne: “2300 nieuwe patiënten alleen al in Brabant. We boeken nog altijd vooruitgang maar het is en blijft slecht nieuws. Het blijft een van de dodelijkste vormen van kanker.” Dat roken en longkanker vaak in een adem worden genoemd, bleek ook uit de vragen van de kijkers. “Roken is een van de grootste factoren die longkanker veroorzaakt. Stoppen heeft altijd zin en recent onderzoek laat zelfs zien dat ‘rokerslongen’ tegen alle verwachtingen in beter herstellen dan verwacht. Het is nooit te laat dus ik kan het niet vaak genoeg zeggen; stop met roken”, aldus De Waard.

Voorzichtig positief

Veel vragen kwamen er ook binnen over de immunotherapie behandeling. Er worden de laatste jaren goede resultaten bereikt met deze redelijk nieuwe behandeling. De heilige graal wil dr. Van den Borne het nog niet noemen. “De resultaten van immunotherapie zien er veelbelovend uit. Als specialist wil je het liefst iedereen beter maken. Sommige patiënten hebben er weken en maanden profijt en sommige leven jaren langer. We kunnen hier nog niet exact de vinger op leggen. Het is fijn dat we met deze behandeling patiënten iets kunnen bieden”, aldus Van den Borne. Immunotherapie wordt in het Catharina Ziekenhuis ruim vierenhalf (2015, red) toegepast. Het ziekenhuis is één van de twaalf medische centra die van de overheid mochten beginnen met deze behandeling. De kosten zijn hoog: naar schatting honderdduizend euro per persoon per jaar. De overheid heeft voor de financiering afspraken gemaakt met de medicijnfabrikanten.

Bloedonderzoek

Verwachten de specialisten dat longkanker ooit een chronische ziekte wordt? “De vraag is ‘wat is een chronische ziekte’? Het aantal mensen dat door alle nieuwe behandelingen langer leeft, is substantieel verbeterd en dat is wel degelijk winst. Een chronische ziekte, dat duurt nog jaren, maar we maken grote stappen. Ik verwacht eerder dat we longkanker in een vroeger stadium gaan detecteren. Misschien wel in het bloed. Hoe sneller we kunnen beginnen met behandelen, des te beter kunnen we de kanker in toom houden. Daar verwacht ik dat de winst zit”, aldus dr. Van den Borne.