Handleiding videoconsult

Steeds meer zorgverleners in het Catharina Ziekenhuis gaan met het videoconsult werken. Daardoor kunnen patiënten hun zorgverlener ‘bezoeken’ via een beeldverbinding. Dat gebeurt op een veilige manier, via het patiëntenportaal MijnCatharina. Voor een videoconsult hoeft u dus niet naar het ziekenhuis te komen. Wel zo gemakkelijk en tijdbesparend!


In deze handleiding leest u hoe het videoconsult werkt. Mocht u na het lezen van de handleiding nog vragen hebben, kunt u mogelijke antwoorden terugvinden bij de veelgestelde vragen.

Werkwijze in het kort

Net als voor een gewoon consult in het ziekenhuis, maakt u een afspraak voor een videoconsult. U meldt zich op de afgesproken dag tien minuten voor de afgesproken tijd in een virtuele wachtkamer binnen het online patiëntenportaal MijnCatharina. Uw zorgverlener ziet wanneer u klaar zit en maakt verbinding. Vervolgens kunt u face-to-face met uw zorgverlener in gesprek.

Wat heeft u nodig?

 • Een DigiD met sms-code of de DigiD app.  (Kunt u niet inloggen bij Catharina Ziekenhuis - Patientenportaal? Download de DigiD app of activeer de sms-controle in Mijn DigiD. Nog geen DigiD? Vraag die dan aan op www.digid.nl)
 • Bij voorkeur een tablet of smartphone, waarop u de applicatie Microsoft Teams installeert (gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store)
 • Een afspraak voor een videoconsult.

Let op

 • Wanneer het niet lukt om verbinding te maken met uw zorgverlener, dan neemt uw zorgverlener telefonisch contact met u op.
 • Zorg op de dag van de afspraak dat u op tijd klaar zit om uitloop op de polikliniek te voorkomen.
 • Het kan gebeuren dat uw zorgverlener verlaat is. Indien dit gebeurt, vragen wij u om pas bij een vertraging van 15 minuten contact op te nemen met de desbetreffende polikliniek.
 • Kunt u toch niet aanwezig zijn op het geplande tijdstip? Neem dan minimaal 24 uur van tevoren telefonisch contact op met de desbetreffende polikliniek. U kunt dan direct een nieuwe afspraak maken.

Heeft u hulp nodig dan kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Handleiding

 1. Download de gratis applicatie ‘Microsoft Teams’ uit de App Store of de Google Play Store.
  U hoeft zich na het downloaden van de applicatie niet aan te melden of een account aan te maken. De applicatie moet alleen aanwezig zijn op uw smartphone of tablet. Bent u al ingelogd met een account? Log dan uit voordat u het videoconsult start. (Voor meer informatie kijk op www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/microsoft-teams/download-app)

 2. Log met uw smartphone/tablet in op het patiëntenportaal MijnCatharina.
  Dit doet u via www.mijncatharina.nl. Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in, gevolgd door de code die u via een sms-bericht op uw mobiele telefoon ontvangt. Of gebruik de DigiD app. U krijgt dan toegang tot uw persoonlijke MijnCatharina-omgeving.


  Kunt u niet inloggen bij Catharina Ziekenhuis - Patientenportaal? Download de DigiD app of activeer de sms-controle in Mijn DigiD. Nog geen DigiD? Vraag die dan aan op www.digid.nl

 3. U ziet de geplande afspraak op twee plaatsen terug (A) op de homepagina onder ‘Aankomende Afspraak’ of via (B) via het tabblad ‘Agenda’ 4. Klik op het tab ‘Agenda’ en kies vervolgens in het linker menu voor ‘Geplande video consulten’.
  In het volgende scherm ziet u een overzicht van alle geplande videoconsulten.

 5. Klik rechts op de knop ‘Aanwezigheid melden’.
  Let op: aanwezig melden kan alleen voor afspraken van vandaag.

 6. Klik op Start videoconsult.
  Nadat u zich aanwezig heeft gemeld, verschijnt er ‘Start videoconsult’. Klik op Start videoconsult. De Microsoft Teams-applicatie wordt dan automatisch gestart. 7. Voer uw voor- en achternaam in en klik vervolgens op ‘Nu deelnemen’.
  Microsoft Teams start op. Voer uw voor- en achternaam in en klik op ‘Nu Deelnemen’.


 8. Wacht in de lobby totdat uw zorgverlener u uitnodigt voor het gesprek.
  De lobby is als het ware een virtuele wachtkamer. U kunt hier wachten totdat de zorgverlener ook aanwezig is en u uitnodigt voor het gesprek. 9. Het gesprek is tot stand gekomen.
  U bent nu in contact met de zorgverlener. Activeer de microfoon door op het microfoonicoontje te klikken. Activeer ook de videocamera, door op het videocamera-icoontje te klikken. Beeld en geluid zijn geactiveerd als u zichzelf ziet en hoort via het scherm. Maak het beeld zo groot mogelijk, dit verbetert de kwaliteit.

Mocht het onverhoopt niet lukken om de videoverbinding tot stand te brengen op de afgesproken tijd, dan neemt de zorgverlener telefonisch contact met u op.


Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Hoe kan ik inloggen?
Met welke apparaten kan ik een videoconsult voeren?
Hoe werkt de digitale wachtkamer?
Kunnen andere mensen meekijken met het videoconsult?
Wat voor onderwerpen kunnen in een videoconsult besproken worden?
Is er een helpdesk waar ik terecht kan met mijn vragen?
Wordt een videoconsult vergoed door mijn zorgverzekering?
Ik ben verhinderd, kan ik de afspraak verplaatsen of afzeggen?
Kan ik een videoconsult plannen met de zorgverlener als ik niet in MijnCatharina kan inloggen?
Kan ik een videoconsult voor mijn kind houden?
Kan ik een videoconsult starten voor iemand anders?

Privacy en veiligheid

Wordt een videoconsult opgenomen?
Mag ik een videoconsult opnemen?
Is het videoconsult wel veilig?

Technische problemen

Ik zie de zorgverlener niet, hoe kan dat?
Ik hoor de zorgverlener niet, hoe kan dat?
De zorgverlener kan mij niet zien, hoe kan dat?
De zorgverlener kan mij niet horen, hoe kan dat?
Ik kan geen verbinding maken, hoe kan dat?
Het beeld hapert, hoe kan dat?
Mijn microfoon en/of camera werken niet op mijn smartphone, wat moet ik doen?
Waar zie ik mijn geplande videoconsulten staan?
Ik zie geen videoconsult afspraak staan in MijnCatharina, wat moet ik doen?
Waar kan ik de app Microsoft teams downloaden?
Kan ik ook deelnemen zonder de applicatie Microsoft Teams te downloaden?
Kan ik via mijn mobiel videobellen?

Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.


Algemene vragen

Hoe kan ik inloggen?
U kunt MijnCatharina raadplegen via een mobiele telefoon, computer, laptop of tablet. Om in te kunnen loggen heeft u ook een DigiD nodig. Ga naar www.mijncatharina.nl om in te loggen.

Met welke apparaten kan ik een videoconsult voeren?
Een mobiele telefoon, tablet, laptop of pc met de applicatie Microsoft Teams (gratis te downloaden via de app store of google play store) én een camera en microfoon die werken. Met een laptop of pc is het ook mogelijk om via de browser ‘Microsoft Edge’ te videobellen. Dan hoeft de applicatie Microsoft Teams niet gedownload te worden, maar start de webapplicatie op.

Hoe werkt de digitale wachtkamer of lobby?
De digitale wachtkamer werkt vergelijkbaar met de echte wachtkamer in het ziekenhuis. Als patiënt wacht je in de lobby/digitale wachtkamer tot de zorgverlener klaar is om het videoconsult te starten. De zorgverlener start het videoconsult.

Kunnen andere mensen meekijken met het videoconsult?
Nee, dit kan niet. MijnCatharina heeft een veilige inlog met DigiD waardoor niemand anders toegang heeft tot het videoconsult. Alleen de mensen die aanwezig zijn in de spreekkamer van de arts en de plek waar de patiënt zelf aanwezig is.

Wat voor onderwerpen kunnen in een videoconsult besproken worden?
Alles wat je in een normaal consult ook zou bespreken met de arts.

Is er een helpdesk waar ik terecht kan met mijn vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u in behandeling bent.

Wordt een videoconsult vergoed door mijn zorgverzekering?
Mogelijk kunnen er kosten van eigen risico kunnen in rekening worden gebracht. Net zoals bij een echte afspraak in het ziekenhuis met de arts.

Ik ben verhinderd, kan ik de afspraak verplaatsen of afzeggen?
Neem hiervoor telefonisch contact op met de polikliniek waar u in behandeling bent.

Kan ik een videoconsult plannen met de zorgverlener als ik niet in MijnCatharina kan inloggen?
Nee, om een videoconsult te voeren met de zorgverlener heb je toegang nodig tot het portaal. Ook nog niet iedere zorgverlener maakt gebruik van videoconsulten, dit is altijd in overleg met de betreffende zorgverlener.

Kan ik een videoconsult voor mijn kind houden?
Dit kan, log dan met de DigiD van uw kind in op het portaal. Vanuit daar kunt u het videoconsult starten. Het is niet mogelijk om met de DigiD van u als ouder in te loggen.

Kan ik een videoconsult starten voor iemand anders?
Log altijd in op het portaal met DigiD van de patiënt, vanuit daar kan het videoconsult gestart worden. We werken niet met machtigingen voor iemand anders.


Privacy en veiligheid

Wordt een videoconsult opgenomen?
Nee, deze worden niet opgenomen door de zorgverlener of het Catharina Ziekenhuis.

Mag ik een videoconsult opnemen?
Net als bij een gewoon consult kunt u ervoor kiezen het videoconsult op te nemen. Ook hier geldt dat u dit eerst aan uw zorgverlener vraagt. De applicatie Microsoft Teams biedt hier geen mogelijkheid voor. U moet dus zelf bekijken op welke manier u het gesprek wil opnemen.

Is het videoconsult wel veilig?
Ja, het videoconsult vind plaats via een veilige verbinding. Doordat u inlogt op het portaal met uw DigiD heeft niemand anders toegang tot het videoconsult.


Technische problemen

Ik zie de zorgverlener niet, hoe kan dat?
Waarschijnlijk is de zorgverlener zich nog aan het voorbereiden op het consult. Het kan zijn dat de zorgverlener expres de camera en microfoon nog niet heeft geactiveerd. U hoeft geen actie te ondernemen en kunt afwachten tot de zorgverlener verschijnt. Verschijnt de zorgverlener niet? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan. Wacht in dit geval af tot uw zorgverlener telefonisch contact met u opneemt.

Ik hoor de zorgverlener niet, hoe kan dat?
Het kan zijn dat de zorgverlener de microfoon nog niet heeft geactiveerd. Maak kenbaar aan de zorgverlener dat u hem/haar niet hoort. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via de chatfunctie in Microsoft Teams.

De zorgverlener kan mij niet zien, hoe kan dat?
Het kan zijn dat u de camera nog niet heeft geactiveerd. De camera kunt u activeren door op het icoontje van videocamera te klikken.

De zorgverlener kan mij niet horen, hoe kan dat?
Het kan zijn dat u de microfoon nog niet heeft geactiveerd. De microfoon kunt u activeren door op het icoontje van microfoon te klikken.

Ik kan geen verbinding maken, hoe kan dat?
Dit heeft waarschijnlijk te maken met uw internetverbinding. Als u geen goede verbinding heeft, raden wij u aan om een stabiele verbinding op te zoeken. Indien u geen gebruik maakt van een Wifi-netwerk, controleer dan of de applicatie Microsoft Teams gemachtigd is om gebruik te maken van uw mobiele data. Dit kunt u vinden bij de instellingen op uw telefoon.

Het beeld hapert, hoe kan dat?
Het kan zijn dat tijdens het videoconsult het beeld af en toe enkele seconden vastloopt. Hoewel dit uiteraard niet ideaal is, kan dit gebeuren. Zolang het voor u en de zorgverlener geen problemen oplevert bij het uitvoeren van het consult, hoeft u hier niets aan te doen. Wel kan het helpen om andere programma’s te sluiten.

Mijn microfoon en/of camera werken niet op mijn smartphone, wat moet ik doen?
Waarschijnlijk heeft de applicatie Microsoft Teams geen toegang gekregen tot uw microfoon en/of camera. Ga naar Instellingen op uw telefoon en geef de applicatie Microsoft Teams toegang. Controleer vervolgens of de microfoon en/of camera in Teams zijn geactiveerd door op de daarvoor bestemde icoontjes te klikken.

Waar zie ik mijn geplande videoconsulten staan?
U ziet de geplande afspraak op MijnCatharina onder het Tab ‘Agenda’ bij het menu item ‘Geplande videoconsulten’.

Ik zie geen videoconsult afspraak staan in MijnCatharina, wat moet ik doen?
Bel naar de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Waar kan ik de app Microsoft teams downloaden?
Dit kan via de app store van Apple of de google play store van Android. Gebruik deze link om de applicatie op uw PC of laptop te downloaden: https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/microsoft-teams/download-app

Kan ik ook deelnemen zonder de applicatie Microsoft Teams te downloaden?
Alleen als u de browser ‘Microsoft Edge’ hebt. Dan zal er een webapplicatie van MS Teams geopend worden.

Kan ik via mijn mobiel videobellen?
Ja, dit kan als u de applicatie Microsoft Teams, een werkende camera en microfoon hebt.