Patiënt altijd verzekerd van beste zorg! Of toch niet?

De zorg in Nederland wordt ieder jaar duurder. Dan mag je daar als patiënt ook iets voor terug verwachten. Ben je als patiënt verzekerd van de beste zorg?

Hoewel steeds meer ziekenhuizen zich specialiseren op complexe aandoeningen, worden patiënten nog niet altijd doorverwezen naar deze aangewezen centra. “Patiënten met kanker moeten, in welk ziekenhuis ze zich ook melden, altijd verzekerd zijn van de beste zorg. Uit onderzoek blijkt dat dit nog lang niet altijd het geval is. In Nederland is de kankerzorg van een hoog niveau, maar toch komt het voor dat een patiënt met een complexe vorm van kanker niet wordt doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Dat is voor mij, anno 2019, onbegrijpelijk”, aldus chirurg prof. dr. Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis.

Veel leed besparen

Voor veel vormen van kanker is het Catharina Ziekenhuis niet alleen een regionaal, maar ook een landelijk expertisecentrum. “Zo is er in het Catharina Ziekenhuis veel kennis beschikbaar als het gaat om bijvoorbeeld darmkanker en alvleesklierkanker. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat er nog altijd aanzienlijke verschillen zijn in het doorverwijzen van patiënten. In sommige gevallen komt een patiënt wel in aanmerking voor een operatie in een gespecialiseerd centrum terwijl dat niet zo is ingeschat in het ziekenhuis waar de diagnose is gesteld. Dat kan grote gevolgen hebben”, benadrukt De Hingh, “patiënten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze in de beste handen zijn.”

Samenwerken

Samenwerking, niet alleen tussen de diverse specialismen in een ziekenhuis, maar ook tussen diverse centra in de regio is essentieel. Kennis delen, bij elkaar in de keuken kijken en overleggen in welk ziekenhuis een patiënt de beste zorg krijgt. Volgens chirurg dr. Grard Nieuwenhuijzen is het gemeenschappelijk multidisciplinair overleg (MDO) samen met de verschillende regionale ziekenhuizen, waar het beste beleid voor alle patiënten wordt bepaald, daarbij essentieel. “Het Eindhovense ziekenhuis speelt een belangrijke rol in de organisatie van deze regionale MDO’s en bovendien ook in andere regionale (OncoZon) en landelijke (Santeon) samenwerkingsverbanden. Voor veel kankersoorten hebben we in Zuid-Oost Brabant al zo’n regionaal video MDO en lopen we daarmee voorop in Nederland. Samen zorgen we dat iedere patiënt de beste zorg krijgt.” 

Delen

Borstkankerchirurg Yvonne van Riet van het Catharina Ziekenhuis: “Het doel van samenwerken is onze hoge kwaliteit van zorg en de innovatieve behandelmethoden te delen, onder andere van ons borstkankercentrum. Dat werkt twee kanten op. Wij kunnen door onze expertise beter inschatten of een patiënt wel of niet geopereerd kan worden, welke behandeling het beste aanslaat en door met onze verwijzende centra wekelijks patiënten te bespreken, blijft de kennis in samenwerkende ziekenhuizen op niveau.” Een voorbeeld van zo’n innovatieve behandelmethode is de IORT-behandeling. IORT staat voor Intra Operatieve Radio Therapie. Van Riet: ”Patiënten met borstkanker die daarvoor in aanmerking komen, worden met deze methode tijdens de borstsparende operatie direct bestraald. Door direct tijdens de operatie te bestralen, hoeft de patiënt na de operatie niet nog enkele weken dagelijks uitwendig te worden bestraald. Vrouwen zijn na de operatie klaar met hun behandeling!” 

Integratie

In 2019 moet iedere patiënt bij de beste zorgverlener terecht komen, niet het ziekenhuis maar de patiënt moet centraal komen te staan in het zorgproces. De mogelijkheden voor behandelingen nemen toe, waardoor bij elke patiënt afzonderlijk de afweging moet worden gemaakt welke behandeling het meest effectief is. Met een hip woord heet dit waarde gedreven zorg of kort gezegd maatwerk! Wie weet wordt de zorg dan goedkoper in 2020?


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden