Lymfklierkanker

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

Als u te horen krijgt dat u Lymfklierkanker (Hodgkin/Non Hodgkin) heeft, staat uw wereld op zijn kop. U wilt zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk is. Juist in deze onzekere tijd is het belangrijk dat u weet dat u in goede handen bent. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in lymfklierkanker.

Wat is lymfklierkanker?

Lymfklierkanker, ook wel non-Hodgkin lymfoom genoemd, is een kanker in het lymfeweefsel. We hebben in ons lichaam ongeveer 750 tot 1000 lymfklieren en deze zitten door ons hele lichaam. Deze zijn allemaal verbonden met elkaar door lymfebanen. Ook zijn er een aantal organen die bij het lymfklierstelsel horen, zoals de milt, de thymus (zwezerik) en het beenmerg. Lymfklieren hebben een functie in de afweer in het onschadelijk maken van infecties. Lymfklierkanker ontstaat wanneer een cel van de lymfklier (een lymfocyt) kwaadaardig wordt. Het begint vaak in een lymfklier, maar kan ook ontstaan in de organen waar zich lymfeweefsel bevindt. De ziekte van Hodgkin (Hodgkin lymfoom) komt vooral voor bij jong volwassenen tussen de 15 en 35 jaar en is meestal goed te genezen met chemotherapie en/of bestraling. Van iedere 100 patiënten met lymfklierkanker hebben echter maar ongeveer 5 patiënten een Hodgkin lymfoom, de andere 95 patiënten hebben niet-Hodgkin, non-Hodgkin lymfoom genoemd. Deze laatste worden in 2 grote groepen verdeeld: de laaggradige (of ‘indolente’) non-Hodgkin lymfomen en de hooggradige (of ‘agressieve’) non-Hodgkin lymfomen. De prognose en kans op genezing hangt af van de exacte vorm van de lymfklierkanker, waarvan er op dit moment ruim 60 bekend zijn.

Wanneer je als ouder te horen krijgt dat je kanker hebt, denk je als eerste aan je kinderen. Hoe treft dit ons gezin? Eline Buchrnhornen (40) kreeg begin 2017 de diagnose non-Hodgkin. “Ik hoorde alleen het woord kanker. De rest heb ik niet onthouden.”

Lees meer

Oorzaak van lymfklierkanker?

De oorzaak van lymfklierkanker is niet bekend. Wel weten we dat het doormaken van bepaalde infecties meer kans geeft op lymfklierkanker of het hebben van bepaalde bacteriën in de maag. Ook radioactieve straling of milieu-invloeden zouden een rol kunnen spelen, Meest waarschijnlijk is het een optelsom van gebeurtenissen in het leven die leiden tot het ontsporen van de lymfkliercel.

Onderzoek?

Als bij u lymfklierkanker ontdekt is, krijgt u een aantal onderzoeken. Om te beoordelen waar in het lichaam de ziekte zit, worden CT-scans gemaakt van uw hals, borstkas en buik, wordt het beenmerg onderzocht en wordt vaak een zogenaamde PET-scan gemaakt. Daarmee kan de specialist exact vaststellen waar de ziekte zich bevindt en samen met u de beste behandeling bepalen.

Behandeling

Het Catharina Kanker Instituut heeft hemato-oncologen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van lymfklierkanker en meedoen aan nationale en internationale onderzoeken om de behandeling van de lymfklierkanker verder te verbeteren. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie of een combinatie.

Deel deze pagina

Reacties op deze aandoening (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering