Biopsie of punctie

Catharina Kanker Instituut

Ga direct naar:

Om een diagnose met zekerheid te kunnen stellen, of – in het geval van kanker – te zien of het om een goed- of kwaadaardige tumor gaat, kan een punctie of biopt worden afgenomen.

Wat is een punctie?

Bij een punctie worden er cellen en vocht uit uw lichaam opgezogen met behulp van een dunne naald.

Wat is een biopt?

Een biopt (biopsie) is de afname van een klein stukje weefsel uit een orgaan met behulp van een dikke naald.

Achter de schermen bij het pathologische laboratorium

Het is vaak niet direct zichtbaar, maar wel onmisbaar in de geneeskunde. Het pathologisch laboratorium. Het pathologisch laboratorium van stichting PAMM in Eindhoven verzorgt de onderzoeken voor enkele ziekenhuizen, waaronder het Catharina Ziekenhuis, en de huisartsen in Zuidoost Brabant. In het laboratorium sporen pathologen in weefsel naar kankercellen.

Bij beide onderzoeken worden gedaan op de afdeling Radiologie. Met behulp van echografie (met geluidsgolven in beeld brengen van organen) kan de radioloog de precieze plaats van het onderzoek bepalen. Lees meer over het onderzoek in de folder.

Reacties op dit onderzoek (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering