Als u een aandoening heeft aan uw pulmonalisklep, moet uw hart harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Onze specialisten hebben veel ervaring met het behandelen van deze hartklepaandoening. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is een van de zestien hartchirurgische centra in Nederland die een operatie aan de pulmonalisklep mag uitvoeren.

Een aandoening aan de pulmonalisklep

De pulmonalisklep is een van de vier hartkleppen. Deze klep bevindt zich tussen de rechterkamer (rechterventrikel) en de longslagader, die het bloed van het hart naar de longen voert. De klep zorgt ervoor dat het bloed alleen vanuit de rechterkamer naar de longslagader kan stromen en niet andersom. De pulmonalisklep bestaat uit drie flapjes, de zogenoemde 'slippen' of 'cuspides'. Bij elke hartslag openen en sluiten deze zich weer om het bloed maar één richting op te laten stromen.

Bij een hartklepaandoening aan de pulmonalisklep kan de hartklep vernauwd zijn (pulmonalisklepstenose), lekken (pulmonalisklepinsufficiëntie) of ontbreken (pulmonalisklepatresie, een aangeboren hartafwijking).

Kans op hartfalen door aandoening pulmonalisklep

Door een aandoening van de pulmonalisklep moet uw hart harder werken om voldoende bloed naar de longen te pompen. Daardoor raakt de rechterkamer uiteindelijk verzwakt. Dit kan zorgen voor hartfalen.

Onze hartchirurgen hebben jarenlange ervaring met het vervangen van een lekkende hartklep en weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn."

dr. Bart van Straten Cardiothoracaal chirurg

Oorzaken van een aandoening aan de pulmonalisklep

Hartklepaandoeningen ontstaan in de meeste gevallen door:

  • Hartklepafwijkingen: De hartkleppen kunnen bijvoorbeeld met elkaar vergroeid zijn of te groot of te klein zijn.
  • Een ziekte: Reuma en bacteriële ontstekingen kunnen littekens achterlaten op de hartklep.
  • Ouderdom: De hartkleppen kunnen gaan verkalken waardoor de soepelheid verdwijnt en ze hard en stug worden.

Onderzoeken naar een hartklepaandoening

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om een hartklepaandoening vast te stellen:

Veel ervaring met behandelen van aandoening pulmonalisklep

In het Catharina Ziekenhuis voeren we al meer dan 35 jaar hartklepoperaties uit. Ons team van cardiothoracaal chirurgen, cardiologen en anesthesiologen heeft daarom veel ervaring met deze ingreep. De cardiothoracaal chirurgen onderzoeken ook voortdurend welke technieken of nieuwe hartkleppen het beste zijn voor onze patiënten.

Deel deze pagina