Sick Sinus Syndroom

Catharina Hart- en Vaatcentrum

De elektrische prikkels in uw hart beginnen in de sinusknoop, een soort regelcentrum van het hart. Als de sinusknoop niet goed werkt, kan er een hartritmestoornis ontstaan. Onze artsen doen veel onderzoek naar nieuwe technieken om het Sick Sinus Syndroom en storingen in de sinusknoop te behandelen. Zij werken samen in het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Wat is het Sick Sinus Syndroom?

Bij de hartritmestoornis Sick Sinus Syndroom werkt de sinusknoop niet goed. De sinusknoop regelt de snelheid waarmee het hart klopt. De sinusknoop is een groepje cellen in de rechterboezem en is de natuurlijke pacemaker van het hart. Als deze sinusknoop niet goed werkt, heeft het hart het ene moment een te snelle hartslag en het andere moment een te trage hartslag.

Meer kans op een andere hartritmestoornis

Het Sick Sinus Syndroom kan in de loop van de tijd erger worden. De kans op een andere hartritmestoornis zoals boezemfibrilleren of de ontwikkeling van een AV-blok neemt dan toe.

Een hartritmestoornis kan een negatieve invloed hebben op uw kwaliteit van leven. Na de behandeling in het Catharina Hart- en Vaatcentrum is de kans groot dat u uw ‘oude leven’ zonder hartritmestoornis weer kunt oppakken."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Oorzaken van het Sick Sinus Syndroom

Dit zijn mogelijke oorzaken van het Sick Sinus Syndroom:

  • Ouderdom;
  • Medicijnen;
  • Beschadiging na een hartoperatie;
  • Beschadiging van de kransslagaders;
  • Ziekte van de hartspier (cardiomyopathie);
  • Schildklierziekten.

Onderzoeken naar Sick Sinus Syndroom

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om het Sick Sinus Syndroom bij u vast te stellen:

Nieuwste behandelmethoden van het Sick Sinus Syndroom

In het Catharina Hart- en Vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen met hartklachten. Onze hartspecialisten doen ook veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak naar de werking van de sinusknoop en helpen mee aan het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het Hart- en Vaatcentrum van ons ziekenhuis.

Deel deze pagina