Aneurysma van de lichaamsslagader in de borstholte

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader. Normaal gesproken heeft de grote lichaamsslagader in de borstkas (de thoracale aorta) een doorsnede van ongeveer twee centimeter. Is de doorsnede meer dan drie centimeter, dan spreken we van een verwijding. Onze hart- en vaatchirurgen hebben veel ervaring met het behandelen van een aneurysma van de slagader in de borstholte.

Conservatieve behandeling van een aneurysma in de borstholte

Zolang de diameter van de verwijding in het stijgende deel van de aorta minder is dan vijf centimeter en/of in het dalende deel minder is dan zes centimeter, is de kans op een ruptuur klein. De voordelen van een operatie (preventie ruptuur) wegen dan niet op tegen de nadelen (risico van de operatie). In dit geval wordt gekozen voor een conservatieve behandeling. Dit zijn alle behandelingen zonder te opereren.

Beperken van risicofactoren

Er zijn helaas geen medicijnen tegen vaatziekten. Wel zijn er medicijnen om de kans op complicaties van vaatziekten te verminderen en medicijnen om de aanwezige risicofactoren (zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suikerziekte, etc.) te behandelen. Dit zijn o.a. een plaatjesremmer ('kinderaspirientje'), een cholesterolverlager en/of één of meerdere bloeddrukverlager(s).

Naast behandeling met medicijnen is het belangrijk niet te roken. Dit is namelijk de belangrijkste risicofactor voor vaatlijden. Ook is het belangrijk om gezond te eten en regelmatig te bewegen.

Met een verwijding in de slagader in de borstholte is het mogelijk gewoon alles te doen. Het is nooit bewezen dat door welke vorm van lichamelijke inspanning dan ook, de kans op een ruptuur toeneemt. De verwijding scheurt alleen door druk van binnenuit.


Operatieve behandeling van een aneurysma in de borstholte

Patiënten met een verwijding van de slagader komen regelmatig bij onze gespecialiseerde vaatchirurgen op controle. Er wordt een operatie overwogen als:

  • De doorsnede van de verwijding in het stijgende deel van de aorta meer dan vijf centimeter bedraagt;
  • De verwijding in het dalende deel meer dan zes centimeter bedraagt;
  • De verwijding sneller groeit dan gebruikelijk (meer dan 1 cm per jaar).

De vaatchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunnen een aneurysma in de buikholte met verschillende operatietechnieken behandelen:

Inhechten van een buis- of broekprothese

Bij deze operatietechniek wordt de verwijding in de hoofdslagader vervangen door een kunststof bloedvat: een vaatprothese. De borstkas (en zo nodig een deel van de buik) wordt geopend, zodat de hoofdslagader aan beide zijden van de verwijding kan worden afgeklemd. Deze afklemming dicht bij het hart veroorzaakt een aanzienlijke belasting voor het hart. Om deze belasting te verminderen, wordt doorgaans een tijdelijke bypass aangelegd tussen het bloedvat boven de klem en de bloedvaten onder de klem. Dit noemen we een 'links-links bypass'.

De verwijding wordt opengeknipt, waarna een prothese in de verwijding wordt gelegd. Deze prothese wordt boven en onder de verwijding aan de hoofdslagader gehecht. Daartussen gelegen zijtakken worden separaat ingehecht: bijvoorbeeld zijtakken naar het ruggemerg, lever, maag, nieren en darmen. Daarna wordt de nog aanwezige vaatwand om de prothese heen gesloten. De operatie eindigt met het zorgvuldig sluiten van de borstkas en de buik.

Een dergelijke ingreep is een zeer grote operatie en daarmee niet zonder risico's. Met behulp van angiografie (CTA) zal altijd eerst worden beoordeeld of een zogenaamde stentgraft operatie mogelijk is.

Hans Meyers uit Heerlen

We voelden ons direct op ons gemak in het Catharina Ziekenhuis. Dat komt door de huiselijke sfeer op de afdeling en de opvallende gastvrijheid van de medewerkers. Koffie, thee en een koekje staan altijd klaar en je wordt niet alleen vriendelijk, maar ook op persoonlijke wijze ontvangen. Dat lijken misschien futiliteiten, maar dat zijn het niet. De medewerkers zijn altijd bereid om een stapje extra voor je te doen."

De echtgenote van Hans Meyers uit Heerlen is onder behandeling van de vaatchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum

De stentgraft operatie

Bij een stentgraft operatie wordt een stentgraft (ook wel endoprothese genoemd) tot in de slagader in de borstholte geschoven. Een stentgraft is een stent die bedekt is met prothesemateriaal dat niet bloeddoorlatend is. Het zorgt ervoor dat het bloed alleen door de stentgraft kan.

Met een sneetje in de lies worden beide liesslagaders vrijgelegd. Via deze liesslagader wordt de stentgraft in opgevouwen toestand opgeschoven tot in de slagader. Aan de hand van angiografie (CTA) wordt bepaald waar de stentgraft precies moet komen. In geval van zijtakken (lever, maag, nieren en darmen) die vanuit het aneurysma komen, kan een endoprothese op maat worden gemaakt, waarbij, ook weer vanuit de lies en/of de armen deze zijtakken met kleinere stentgrafts worden verzorgd.

Een stengraft operatie is niet bij alle patiënten mogelijk en bovendien ingewikkeld. Ik durf te stellen dat wij de techniek na jarenlange ervaring zeer goed onder de knie hebben en zelfs elke keer weer verfijnen. De patiënt moet na de operatie een zorgeloos leven kunnen leiden, daar gaan wij voor."

prof. dr. Joep Teijink Vaatchirurg 

Het Catharina Ziekenhuis behoort tot de pioniers in Nederland op het gebied van de stentgraft operatie voor aneurysma's. De eerste stentgraft werd al geïmplanteerd in 1997. Inmiddels is het Catharina Ziekenhuis het grootste endovasculaire expertisecentrum van Nederland.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering