Ga direct naar:

Het is voor de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum niet altijd mogelijk om een hartfilmpje (ECG) te maken als u niet dagelijks last heeft van een hartritmestoornis. Een cardio-memo biedt uitkomst: het apparaatje registreert uw hartritme continu. Op het moment dat u klachten heeft, worden de opnames van uw hartritme opgeslagen.

Wat is een cardio-memo?

Een cardio-memo is een apparaatje dat het hartritme registreert via twee elektroden die op uw borst worden geplakt. Het is vooral geschikt om stoornissen van het hartritme vast te leggen die niet dagelijks, maar wel regelmatig voorkomen. Op het moment dat u klachten heeft, drukt u op de opnameknop en wordt de opname van uw hartritmestoornis opgeslagen. Deze opnames worden daarna uitgelezen door de specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

Wanneer is een onderzoek met een cardio-memo nodig?

Een hartritmestoornis kan meestal worden vastgesteld met een hartfilmpje (ECG). Het is voor onze artsen soms lastig om een hartfilmpje te maken op het moment dat u de klachten heeft. Bijvoorbeeld als de klachten maar één keer per week of minder optreden. In dat geval maken we gebruik van een cardio-memo.

Voor sommige patiënten is langdurige monitoring van het hartritme van cruciaal belang omdat we op die manier adequaat en nauwkeurig problemen kunnen vaststellen."

dr. Lukas Dekker Cardioloog

Veel ervaring met hartklachten

Als u hartritmestoornissen heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat de oorzaak is en welke behandeling u kan helpen. Onze artsen helpen jaarlijks duizenden patiënten met hartklachten en doen zijn veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Onderzoek met een cardio-memo

Eerst legt de laborant van ons ziekenhuis aan u uit hoe de cardio-memo werkt. Daarna vraagt de laborant u om uw bovenlichaam te ontbloten. Uw huid wordt ontvet en vervolgens licht opgeschuurd met alcohol. Zo kan de cardio-memo uw hartritme beter registreren. De laborant brengt twee plakelektroden aan op uw borst, die met een kabeltje vastzitten aan de cardio-memo. Het aanbrengen van de cardio-memo doet geen pijn.

Deel deze pagina