Ga direct naar:

De tiltingtest is een onderzoek dat de specialisten van het Catharina Hart- en vaatcentrum uitvoeren om te controleren of uw hartritme zich automatisch aanpast aan uw houding. Als dit niet gebeurt, kunt u flauwvallen of duizelig worden op het moment dat u gaat staan.

Wat is een tiltingtest?

Met de tiltingtest (ook wel kanteltest genoemd) kunnen onze artsen beoordelen of uw hersenen en uw hart erin slagen de bloeddruk en polsslag goed aan te passen aan uw houding en activiteit. Tijdens een tiltingtest of kanteltest ligt u op uw rug op een speciaal bed (een kanteltafel). Dit bed wordt tijdens de test in verschillende posities geplaatst. Het bed kan ook verticaal staan, zodat u als het ware rechtop staat.

De verschillende functies van uw lichaam worden worden geregistreerd in verschillende posities. Tijdens het onderzoek worden uw bloeddruk en hartslag voortdurend gecontroleerd. De tiltingtest of kanteltest noemen we ook wel de kanteltafeltest.

Wanneer is een tiltingtest nodig?

Een tiltingtest of kanteltest wordt door onze hartspecialisten uitgevoerd om te onderzoeken of uw klachten zoals duizeligheid en flauwvallen worden veroorzaakt door een hartritmestoornis. Met deze test onderzoeken de artsen beoordelen of uw bloedvaten en hartritme zich voldoende aanpassen op het moment dat u gaat staan.

Op het moment dat u rechtop gaat staan, zakt het bloed door invloed van de zwaartekracht naar uw voeten. Bij de meeste mensen reageert het lichaam hierop door de bloedvaten in de buik en de benen samen te knijpen en het hart sneller te laten kloppen. Als dit niet gebeurt, wordt er te weinig bloed naar de hersenen gepompt. U kunt dan flauwvallen of duizelig worden.

Nieuwe behandelmethoden

Als u lichamelijke klachten heeft, zoals flauwvallen, is het belangrijk om zo snel mogelijk vast te stellen wat de oorzaak is en welke behandeling u kan helpen. Onze artsen helpen jaarlijks duizenden patiënten en doen veel wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van hartklachten.

Hoe wordt een tiltingtest uitgevoerd?

Tijdens de tiltingtest of kanteltest ligt u op een kanteltafel. Dat is een bed dat van liggend naar staande positie kan worden gebracht. De verpleegkundige brengt een infuus bij u in om als dat nodig is medicijnen te kunnen toedienen. Het onderzoek begint met het observeren van de bloeddruk en het hartritme. Dat gebeurt tijdens de eerste tien minuten. U ligt hierbij horizontaal en het licht wordt gedimd.

De volgende twintig minuten wordt de tafel in verticale stand gezet. U staat daarbij met uw voeten op een plankje. Om te voorkomen dat u valt, krijgt u stevige banden om uw borst, bekken en benen. Daarna wordt de kanteltafel weer teruggezet naar de horizontale positie. Tijdens het onderzoek houdt de specialistisch verpleegkundige uw hartslag en bloeddruk in de gaten op de monitor.

Deel deze pagina