Uroloog Eric Vrijhof: ‘Nederland hoort bij de wereldtop’

“Een uitgebreide Movember-snor”, zo noemt Eric Vrijhof, uroloog in het Catharina Ziekenhuis, zijn baard. Zichzelf een maand niet scheren voor het goede doel (aandacht voor prostaatkanker) vond Vrijhof geen probleem. Maar alleen zijn snor laten staan, dat was toch een stap te ver. “Maar ook dit valt op, hoor” haast Vrijhof zich te zeggen. “Het lokt reacties uit, dus brengt het Movember ter sprake. Dat is prima, want daar is het ons allemaal om te doen.”

Vrijhof heeft zich als uroloog gespecialiseerd in prostaatkankeroperaties met de Da Vinci Robot. Daarmee kan preciezer geopereerd worden, met minder pijn en complicaties voor de patiënt. “Een absolute meerwaarde ten opzichte van de standaard-operatie”, zegt Vrijhof.

Overigens beschikt het Catharina Ziekenhuis zelf niet over een Da Vinci Robot, maar maakt Vrijhof vanuit een samenwerkingsverband gebruik van de robot in het CWZ in Nijmegen. Een prima oplossing, vindt Vrijhof. Voor nu dan. Echter ziet de toekomst van de behandeling voor prostaatkanker er wat hem betreft heel anders uit.

Prostaatkankercentrum

“Ik ben voor een groot prostaatkankercentrum, waar alle zorg rondom deze ziekte is geconcentreerd. Zo creëer je een ‘centre of excellence’ waar artsen en andere zorgverleners zoveel patiënten behandelen, dat ze steeds meer kennis en vaardigheden opdoen, wat de kwaliteit alleen maar zal verbeteren. Ik denk dat zoiets in Santeon-verband (een samenwerkingsverband tussen zes topklinische ziekenhuizen, red.) mogelijk is.”

Waarmee Vrijhof overigens niet wil zeggen dat de zorg nu niet goed is. Integendeel. “Nederland hoort bij de wereldtop als het gaat om de behandeling van prostaatkanker. Dat blijkt wel uit de uitnodiging die wij als Santeon ziekenhuizen hebben gekregen om te participeren in een wereldwijd onderzoek. Er worden gegevens en data verzameld om inzicht te krijgen in hoe prostaatkanker in de hele wereld wordt behandeld, en wat de verschillende uitkomsten zijn. Dit moet helpen om de zorg in de toekomst overal, waar ook ter wereld, van hetzelfde hoge niveau te krijgen.”

“Omdat wij als Santeon-ziekenhuizen onze uitkomstindicatoren al delen en publiceren in ‘Zorg voor Uitkomst’ én omdat Nederland een toonaangevend land is in prostaatkankerzorg, is gevraagd of wij willen aanhaken bij dit onderzoek. Dat is natuurlijk een mooi compliment. Nog mooier is dat dit onderzoek is opgetuigd met geld dat is opgehaald bij Movember. Enige nadeel voor ons is dat de studie al loopt en de Movember-gelden al zijn vergeven. Wij zijn dus gevraagd mee te doen, maar dat kan niet gefinancierd worden uit dezelfde pot geld. Daarom hopen wij op een andere manieren de financiering rond te krijgen. Want het is belangrijk dat wij als Nederland helpen de zorg voor prostaatkanker wereldwijd te verbeteren.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden