Riek den Hartog: ‘Ik ben weer een jonge hinde’

De 65-jarige Riek den Hartog uit Nijmegen geniet weer met volle teugen van het leven. Ze is aan haar ‘tweede’ jeugd begonnen. “Mijn man zegt wel eens; ‘ik ken je niet meer terug’. Hij vindt het fantastisch”, vertelt Riek den Hartog. “En nu ik zoveel kilo’s kwijt ben, is mijn bloeddruk in orde,  mijn cholesterol en suiker zijn op een gezond niveau en heb ik geen last meer van mijn knie. De pillen blijven in de kast.” Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Op dit moment wordt het aantal diabetespatiënten wereldwijd op 246 miljoen geschat, verwacht wordt dat dit aantal zal stijgen tot 380 miljoen in 2025 of 6 procent van de totale wereldbevolking. Voor Europa alleen zijn er 48 miljoen diabetici. Een op de vijf Europeanen lijdt in de loop van zijn leven aan diabetes, waarvan 80 procent type 2 diabetes mellitus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) noemt diabetes vaak samen met obesitas ‘de ziekte van de 21 ste eeuw’.

Diabetes type 2 is een multifactoriële aandoening. Dit houdt in dat er een erfelijke aanleg kan zijn, maar dat ook omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening. Voorbeeld van een omgevingsfactor is overgewicht.  “We zien vaak dat obesitaspatiënten na een bariatrische operatie naast het verliezen van gewicht, ook van hun suiker af zijn”, legt physician assistant Kim Berghuis van het Catharina Obesitascentrum uit.

Klachten

Riek is 1.56 meter lang en woog een jaar geleden nog 99 kilo. Ze had een BMI van 40,1. Na een bypass operatie in het Catharina Obesitascentrum is ze, ruim een jaar later, 40 kilo kwijt en weegt ze nog 59 kilo. “Ik had dit jaren geleden moeten doen. Eigenlijk heb ik mezelf tekort gedaan. Hoewel ik door mijn overgewicht écht wel serieuze klachten had zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, suiker en pijn in mijn gewrichten, dacht ik dat ik niet dik genoeg was. Dat klinkt raar, maar je ziet op televisie andere beelden, dus ik vond dat ik geen recht had op een operatie. Met als resultaat dat ik heel mijn leven bezig geweest ben met mijn gewicht.”

Alle maten kleding

Voor Riek begon de strijd tegen de kilo’s op haar zeventiende, na haar eerste zwangerschap. “Ik merkte dat er ieder jaar een kilo of tien bij kwam. En dan begint het zo bekende jojo-en. Van lijnclubs naar shakes en van koolhydraat-arme diëten tot intensief sporten. Het is allemaal maar voor even. Na een korte ‘slanke’ periode vlogen de kilo’s er weer aan en uiteindelijk ben ik dikker dan ik ooit bent geweest. Ik heb werkelijk waar alle maten kleding in mijn kast hangen.”

Stoute schoenen

Tot een jaar geleden. Een nichtje van Riek was geopereerd in de Catharina Obesitaskliniek. “Dat wilde ik ook. Ik ben zo blij dat ik toen de stoute schoenen heb aangetrokken en aan mijn huisarts een verwijzing heb gevraagd. Juli vorig jaar stapte ik de kliniek binnen en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik had net zoveel recht op een operatie! Ik ben maar klein en mijn gewicht belemmerde mij. Even de was naar boven brengen, daar moest ik al van bijkomen.”

Jonge hinde

Op 8 oktober ging Riek onder het mes. “Direct na de operatie was mijn bloeddruk al een stuk lager. Inmiddels slik ik geen pillen meer. Alle waarden zijn ‘als een jonge hinde’. Mijn cholesterol en suiker is prima en ook de pijn aan mijn gewrichten is verdwenen. Logisch natuurlijk, want die hoeven lang niet meer zoveel kilo’s te dragen. Mijn man roept gekscherend wel eens;  ‘ik ken je niet meer terug’. Dan komt hij thuis en dan heb ik heel de tuin gedaan. Daar had ik voor een jaar geleden de energie niet eens voor.”

Winkelen

Haar ‘nieuwe leven’ bevalt haar goed. “De operatie is een ding, maar je moet je goed realiseren dat heel je leefpatroon verandert. Het is even zoeken wat de juiste balans is. In plaats van drie maaltijden per dag, eet ik nu zes keer. Ik ben veel bewuster bezig met eten, op een goede manier. Er zijn ook dingen die ik niet meer lekker vind. Dat is heel raar. Vroeger was ik dol op chocolade met nootjes en op gebak. Nu verlang ik daar niet meer naar. Maar ik zondig écht nog wel. Ik laat me vooral gaan in het kleding kopen”, lacht ze. “Winkelen is weer leuk, ik ben er dol op.”

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis