Buikwandcorrectie na een succesvolle maagverkleining zorgt voor beter leven

Een buikwandcorrectie of lower body lift - een zogenoemde post-bariatrische ingreep - na extreem gewichtsverlies verbetert de kwaliteit van leven op fysiek, sociaal, seksueel en psychisch gebied. Dat blijkt uit onderzoek van plastisch chirurg dr. Maarten Hoogbergen van het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hoogbergen is gespecialiseerd in post-bariatrische chirurgie en bepleit het vergoeden van het weghalen van overtollig huid door zorgverzekeraars.

Door de enorme toename van maagverkleinende operaties zoals een gastric sleeve of een gastric bypass bij mensen met obesitas, groeit ook het aantal patiënten dat te maken heeft met fors huidoverschot. “Het verdriet hierover, de afkeer van het eigen lichaamscontouren en de gêne daardoor zijn groot”, aldus Hoogbergen. Post-bariatrische chirurgie kan hier de oplossing zijn, maar wordt tot nu toe slechts onder zeer strikte voorwaarden vergoed. “Voor patiënten is het uiterst belangrijk dat de criteria opnieuw worden bekeken”, stelt Hoogbergen. “Niet alleen vanwege de grote impact op de kwaliteit van leven, maar ook omdat patiënten zonder buikwandcorrectie veel vaker terugvallen en opnieuw obees worden.”

Een buikwandcorrectie of lower body lift wordt nu nog vaak gezien als een ‘cosmetische’ ingreep. De vergoeding voor deze tweede fase van de behandeling, de aanvullende contourherstellende ingreep, is dan gebonden aan strenge criteria. Hoogbergen stelt dat de criteria rondom de vergoeding van deze ingrepen vaak irreëel zijn, waardoor veel patiënten verstoken blijven van goede zorg. “En dat terwijl patiënten met overtollige huid niet goed kunnen functioneren en de kans op terugval groot is.” Op dit moment is het kabinet bezig met het veranderen van de criteria voor behandeling en vergoeding. In de loop van 2018 moet er meer duidelijkheid komen. “Hopelijk overtuigt dit onderzoek het kabinet van de noodzaak”, stelt Hoogbergen.

Onderzoek

Met het meetinstrument BODY-Q, een PROM (Psychometric Validated Patient Reported Outcome Measures) heeft hij 68 patiënten na een post-bariatrische ingreep onderzocht. Een dergelijke ingreep wordt vaak uitgevoerd bij obesitas-patiënten, die – meestal na een maagverkleining - succesvol zijn afgevallen om overtollige huid te verwijderen. De uitkomsten van het onderzoek laten een belangrijk verschil zien tussen patiënten die wel en patiënten die geen post-bariatrische ingreep hebben ondergaan.

Groeiend probleem

Obesitas is een groeiend medisch probleem. Bijna de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht, daarvan heeft ruim 14 procent obesitas. Jaarlijks ondergaan 12.000 patiënten – van wie ruim 1100 in het Catharina Ziekenhuis - een operatie voor morbide obesitas. De overtollige huid die overblijft na succesvol gewichtsverlies kan door middel van een post-bariatrische ingreep worden verwijderd. In het Catharina Ziekenhuis worden per jaar ongeveer 150 van dergelijke ingrepen uitgevoerd.

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis