‘Voor één dag koningin zijn, dat is mijn allerliefste wens’

In het Catharina Ziekenhuis startte vrijdagochtend in alle vroegte de Make-A-Wish Wensdag van de 8-jarige Iris Brans uit Beek en Donk. Dit keer reed ze niet met haar ouders, broertje en zusje naar het ziekenhuis voor een bezoek aan de kinderneuroloog, maar werd ze in een heuse limousine afgezet. Voor één dag koningin zijn, dat was haar allerliefste wens.

Ze mag dan ziek zijn, op bed liggen doet Iris niet. Iris heeft net als haar ouders Ellen en Michel, broertje Lucas en zusje Sarah een ernstige vorm van epilepsie waardoor ze een ander leven leidt dan veel van haar leeftijdgenootjes. Maar of je dat aan haar ziet? Nee, zeker niet. Behalve een neurologische aandoening heeft ze een zware hartafwijking. Moeder Ellen is ontroerd als ze het ziekenhuis binnenkomt. “Ik vind het heel bijzonder wat er allemaal gebeurt vandaag. Iedereen heeft zo ontzettend veel moeite gedaan om Iris even uit haar ziekteproces te halen. Ze is een bijzonder meisje, ze treedt niet vaak op de voorgrond. Dat maakt het allemaal heel spannend voor haar maar ze verdient het om ook eens in het middelpunt te staan. Ik zie dat ze geniet.”

Het gezin heeft soms dagelijks te maken met aanvallen. Dat maakt plannen moeilijk. “Als één van de kinderen een zware epileptische aanval heeft, dan kunnen we gewoon niet weg. Maar we voelen ons niet ziek hoor, maar wij plannen leuke dingen zoals een dagje uit op een andere manier. We proberen echt elke dag te genieten”, benadrukt moeder Ellen.

Jurk

Iris denkt deze ochtend even niet aan haar epilepsie. In het Catharina Ziekenhuis wordt ze met ‘bubbels’ ontvangen bij Kapsalon Anita waar ze haar jurk krijgt die ze weken daarvoor zelf heeft ontworpen. “De jurk is roze en rood en er zitten bloemetjes op. Mooi is ‘ie he”, roept ze enthousiast, “en weet je, ik weet ook precies wat een koningin doet. Daar heb ik les in gehad.”

Kroning

Als de koningin haar toilet heeft gemaakt, is het tijd voor de kroning. Niemand minder dan Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis kroont haar tot koningin. “Is dat de baas van het ziekenhuis?”, vraagt Iris zenuwachtig, “dan zal ik ook voor hem buigen!” Op een verhoging, middenin de centrale hal, omringd door specialisten, verpleegkundigen en een heleboel pers is Iris gekroond tot koningin voor een dag. Met de nodige cadeautjes, geschonken door haar ‘onderdanen’ van boekwinkel AKO in de centrale hal van het ziekenhuis, stapt Iris met haar familie in de limousine naar een volgende locatie en gaat haar dag als koningin verder. “Dankjewel”, roept ze nog snel voordat ze de limousine in stapt, “ik wil elke keer wel in een limousine naar het ziekenhuis.”  

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis