De perifere professor: best of both worlds?

Wetenschappelijk onderzoek en innovatie zijn al vele jaren aan de orde van de dag in het Catharina Ziekenhuis. Het ziekenhuis vervult in de regio een ‘academische’ functie. Ziekenhuizen uit de hele regio – en voor sommige aandoeningen (hart/vaat en kanker) uit heel Nederland – verwijzen patiënten die complexe ingrepen moeten ondergaan naar Eindhoven. 

De medisch specialisten van het ziekenhuis zoeken daarom continu naar nieuwe behandelvormen om patiënten beter te helpen. Dat betekent ook dat er voor de patiënten onderzoek gedaan moet worden naar manieren om de zorg beter, veiliger en doelmatiger te maken.

Nauwe banden

In totaal werken negen hoogleraren in het ziekenhuis, die nauwe banden hebben met de academische centra in Nederland. Het Catharina Ziekenhuis heeft daarmee de meeste hoogleraren van Nederland die verbonden zijn aan een algemeen ziekenhuis. Door de korte lijnen met verschillende academische centra levert het ziekenhuis veel eigen promovendi die vaak bezig zijn met onderzoeken die direct te maken hebben met de patïëntenzorg.

Chirurg prof. dr. Harm Rutten is één van die negen hoogleraren en werkzaam in het Catharina Ziekenhuis. Hoe combineert hij die posities? En zijn er voordelen ten opzichte van het enkel werken in een academisch centrum? Het Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde sprak met Rutten en zijn collega Ivo Broeders, ook hoogleraar en ook werkzaam in een perifere ziekenhuis, het Meander MC.

Lees het interview met Rutten en Broeders.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden