Hoe je huidkanker kunt voorkomen

Een roze bultje dat spontaan gaat groeien, een wondje dat maar niet geneest of een steeds terugkomend korstje. Het zijn enkele van de symptomen van de meest voorkomende vorm van kanker: huidkanker. Dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen ziet het aantal patiënten met huidkanker in haar wachtkamer toenemen. Ze geeft praktische tips om huidkanker te voorkomen.

Drs. Sharon Dodemont en dr. Tjinta Brinkhuizen

Foto: dermatologen Sharon Dodemont en dr. Tjinta Brinkhuizen | Catharina Ziekenhuis

“Huidkanker komt steeds vaker voor. Op dit moment krijgt 1 op de 5 mensen er mee te maken”, vertelt dermatoloog dr. Tjinta Brinkhuizen. “In ons gespecialiseerde huidkankercentrum bieden we alle behandelingen voor de verschillende vormen van huidkanker aan. Zo kan het basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker, worden behandeld met Mohs micrografische chirurgie, een operatietechniek waarbij de gezonde huid zo veel als mogelijk gespaard blijft.

“Ook weten we bij deze behandeling 100 procent zeker dat de kanker weg is. Patiënten krijgen op één dag de behandeling, de uitslag én de ontstane wond wordt direct gereconstrueerd. Samen met drie collega-dermatologen zijn we hier speciaal voor opgeleid. Gelukkig geneest de huid in het gelaat na een behandeling meestal heel fraai. Als dat niet het geval is, kunnen patiënten in ons ziekenhuis ook terecht voor een passende laserbehandeling.”

Hoge kwaliteit

De dermatologen van het Catharina Ziekenhuis hebben regelmatig multidisciplinair overleg en kunnen bovendien snel contact leggen met onder andere de plastisch chirurgen, oncologisch chirurgen en radiotherapeuten. Ook werken ze nauw samen met de dermatologen van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Op die manier wordt hoge kwaliteit zorg rondom de huidkanker patient nagestreefd.

Huid heeft geheugen

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is de zon. “Het gaat niet alleen om zonnebaden, maar je loopt ook risico als je gaat wandelen, fietsen of tuinieren. Bruin worden wordt nog altijd geassocieerd met mooi en gezond zijn, maar het laat juist zien dat je huid DNA-schade heeft opgelopen.” Een ander misverstand: “Mensen denken dat je vooral op latere leeftijd risico loopt op huidkanker. Ik zeg altijd: je huid heeft een geheugen. De schade die je voor je 30e oploopt, blijft altijd bewaard en kan op latere leeftijd alsnog zorgen voor huidkanker.” In haar wachtkamer ziet Brinkhuizen steeds vaker huidkankerpatiënten. “Als je een keer een basaalcelcarcinoom hebt gehad, is de kans groter dat je een tweede krijgt.”

Voorbruinen heeft geen zin

Hoe kunnen mensen huidkanker voorkomen? Brinkhuizen: “Vermijd de zonnebank, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Ook hier bestaan misverstanden over. Voorbruinen voor een vakantie onder een zonnebank heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin. De huid wordt namelijk niet dikker door het licht van een zonnebank, dat gebeurt alleen bij blootstelling aan zonlicht. Juist dat dikker worden zorgt voor een natuurlijke bescherming, niet het bruin zijn.”

Smeren

Het belangrijkste advies is smeren, smeren en nog eens smeren. “Breng een half uur voordat je de zon in gaat een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor factor 30 aan.” Herhaal dit om de 2 uur en vermijd de zon op het heetst van de dag. “Daarbij gaan we er wel vanuit dat er voldoende wordt gesmeerd”, voegt Brinkhuizen toe.

Anti-rimpelcrème

Wat is voldoende? “Een theelepel aan crème alleen al voor het gelaat. Smeer je maar de helft, dan hou je maar een kwart van de factor over die op de verpakking staat. Gebruik liever geen spray, die hoeveelheid is vaak niet voldoende.” Het smeren van zonnebrandcrème heeft volgens de dermatoloog ook een ander bijkomend voordeel: “Zonnebrandcrème is eigenlijk de beste anti-rimpelcrème.”

Op zaterdag 2 juni is het Nationale Huidkankerdag, mede georganiseerd door dermatoloog Sharon Dodemont. In het Catharina Ziekenhuis kunnen patiënten op die dag verdachte plekjes laten controleren. De noodzakelijke inschrijving voor die dag is inmiddels gesloten. Alle plekken zijn vergeven. 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden