Alle mannen hebben er drie!

“Vergelijk het met een sinaasappel die je in partjes snijdt. Vervolgens glijdt je vinger langs de schil om het vruchtvlees los te pellen. Dat is eigenlijk in het kort wat we doen tijdens een HoLEP-behandeling bij mannen met prostaatklachten”, legt uroloog dr. Michel de Wildt uit.

Het Catharina Ziekenhuis is samen met een kliniek in Amsterdam het enige ziekenhuis in Nederland die mannen met een goedaardige vergroting van de prostaat de Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat (HoLEP behandeling) aanbiedt. De behandeling wordt gedaan via de plasbuis met een laser. “De prostaat is bij de jong volwassen man een klier ter grootte van een kastanje en bevindt zich rondom de plasbuis, onder de blaas. Deze bestaat uit drie zogenaamde kwabben. Door de jaren heen groeien die kwabben in de prostaat. Bij een groot aantal mannen, meestal mannen van boven de 60 jaar, kan deze natuurlijke, goedaardige groei problemen met plassen veroorzaken. Meestal beginnen de klachten met een minder krachtige urinestraal, vaak kleine hoeveelheden plas en veel nachtelijk plassen. Lastige klachten waar we zeker iets aan kunnen doen. Er mee rond blijven lopen, raad ik niet aan want de klachten zullen niet verdwijnen. Sterker nog, het wordt alleen maar erger”, verduidelijkt de Wildt.

Groter dan 50 cc

Niet iedereen komt voor een HoLEP behandeling in aanmerking. De Wildt: “Het is geen prostaatkankerbehandeling. Alleen mannen met een goedaardige indicatie komen hiervoor in aanmerking. En niet geheel onbelangrijk, de prostaat moet ook groter zijn dan 50 cc. Via de plasbuis gaan we naar de prostaat en de laser pelt als het ware de prostaatkwabben los. Met een zogenaamde morcelator worden de losgekomen kwabben vermalen en opgezogen”, aldus de Wildt.

Weinig bloedverlies

Groot voordeel van de HoLEP behandeling ten opzichte van de standaard behandelingen is dat het bloedverlies minimaal is waardoor patiënten meestal na een nacht het ziekenhuis mogen verlaten. “Patiënten ervaren weinig tot geen pijn en het herstel is snel. Gemiddeld 4 procent ondervindt complicaties. In het Catharina Ziekenhuis doen we inmiddels twee tot vier operaties in de week. Omdat de techniek alleen nog in het Eindhovense ziekenhuis wordt aangeboden, komen ze zelfs vanuit Den Helder naar Eindhoven”, benadrukt de uroloog, "het is een efficiënte en patiëntvriendelijke methode en op de langere termijn ook nog goedkoper. Want in plaats van twee tot vijf dagen in een ziekenhuis, mag je vaak na een dag al naar huis”, aldus De Wildt.

Vlieguren

De Wildt haalde in 2014 de techniek naar Nederland. “Ja, ik was destijds de enige Nederlander en ik heb het geleerd van de destijds enige Belgische uroloog die het deed. Iedereen was en is nog een beetje huiverig om de techniek aan te leren en daarom zijn er maar zo weinig urologen die het doen in het land. Maar het is vooral vlieguren maken, het is een techniek die je in de vingers moet krijgen. Maar de kwaliteit van de techniek heeft zich voor mij meer dan bewezen!

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis