Live-uitzending darmkanker: bewerkt vlees eten verhoogt kans op darmkanker

Darmkanker wordt in de medische wereld ‘colorectale kanker’ genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). Tijdens de live uitzending ‘App de Expert’, vandaag in het Catharina Ziekenhuis, kwamen veel vragen binnen voor chirurg dr. Pim Burger.

Jaarlijks wordt bij ongeveer 12.000 mensen darmkanker vastgesteld. In twee derde van de gevallen gaat het om dikkedarmkanker, één derde heeft endeldarmkanker.

App de Expert – Bekijk deze uitzending over darmkanker terug

Poliep

“Darmkanker begint meestal als een poliep, een bultje in de wand van de dikke darm, een beschadiging. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Daarom ben ik blij met de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Nu zien we dan ook vooral een stijging omdat darmkanker of een voorstadium ervan, zichtbaar wordt. Maar ik hoop in de toekomst juist dat door het vroegtijdig detecteren en preventief de poliepen te verwijderen, het niet zo ver komt dat een poliep zich kan ontwikkelen tot darmkanker”, aldus dr. Pim Burger.

Bloed ontlasting

De invoering van het bevolkingsonderzoek betekent dat alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep krijgen om ontlasting in te leveren. Deze ontlasting wordt gecontroleerd op bloedsporen. Want bloed bij de ontlasting is altijd een reden voor verder onderzoek. “Dat bloed bij de ontlasting niet goed is, weten de meeste mensen wel. Maar ook een stoelgang die verandert of aanhoudende buikpijn, kunnen een reden zijn om het bespreekbaar te maken met je huisarts.”

Voedsel

Veel kijkers vroegen zich af of voedsel een oorzaak kan zijn. Is bijvoorbeeld het eten van rood vlees slecht? “Darmkanker wordt van oudsher een Westerse ziekte genoemd. Maar het is nog niet duidelijk of vet eten, vezelarm, alcohol nu echt oorzaken zijn. Tuurlijk is ‘te’ voor iets nooit goed, maar het is niet bewezen. Maar het eten van te veel bewerkt vlees lijkt echt niet goed”, zegt Burger.

Toekomst

Burger kijkt vol interesse naar de toekomst. “De ontwikkelingen staan niet stil. Er gebeurt ontzettend veel achter de schermen. Maar het duurt vaak jaren voordat het algemeen goed is binnen de zorg. Je moet eerst bewijzen dat het werkt. Een voorbeeld wat werkt is een stofje wat zich hecht aan tumorcellen. Hierdoor kunnen we tijdens een operatie precies zien waar kankercellen zich bevinden. We kunnen veel nauwkeuriger opereren, omdat ze als het ware oplichten”, geeft Burger als voorbeeld.

Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in zowel dikkedarmkanker als endeldarmkanker. Voor complexe vormen van endeldarmkanker is het Catharina Kanker Instituut een landelijk verwijscentrum.

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden