‘Zo jong zo dik, kanker en hart- en vaatziekten liggen op de loer!’

“Er is steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl en toch stijgt het aantal kinderen en jongeren dat te dik is nog altijd”, zegt obesitaschirurg dr. Simon Nienhuijs. “Dit zijn de hart- en kankerpatiënten van de toekomst. We moeten overgewicht écht een halt toeroepen. Kinderen en jongeren kunnen nog geen verantwoorde keuzes maken maar ouders kunnen dit wel.”

Van de kinderen en jongeren in Nederland van 2 tot 25 jaar heeft bijna 16 procent last van overgewicht. Drie procent heeft zelfs obesitas, een ziekmakend overgewicht. Dat blijkt uit cijfers over 2018 die vandaag zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het probleem is het grootst in de groep van de jongvolwassenen (18 tot 25 jaar). Bijna een kwart is te zwaar.

Te duur

“Kinderen en jongeren worden nog altijd blootgesteld aan verleidingen en verse goede producten zijn nog altijd duur en voor veel mensen niet te betalen. Kinderen in welvarende gezinnen groeien over het algemeen gezonder op dan kinderen van ouders met lage inkomens en dat laten de cijfers ook weer zien. Het wordt tijd dat de voedselindustrie hun verantwoordelijkheid gaat nemen voor de ongelooflijke hoeveelheden suiker in zoveel producten. En waarom liggen juist bij de kassa van de supermarkt nog altijd de chocoladerepen in de meest ‘kind-aantrekkelijke kleuren’? We worden letterlijk dik gemaakt. En dat moet stoppen”, zegt Nienhuijs.

Stress

“Een gezonde leefstijl is niet alleen voeding. Beweging, slaap en ontspanning dragen daar net zo goed aan bij. Recent is ook aandacht gevraagd voor stress bij kinderen door bijvoorbeeld te veel toetsen en ook kan niet elke ouder de contributie van de sportclub betalen. De industrie en de politiek moeten hun verantwoording nemen”, roept Nienhuijs op. “Een hoge bloeddruk of het krijgen van suikerziekte is nog maar het topje van de ijsberg. We weten anno 2019 dat de kans op het krijgen van een hartinfarct of kanker enorm toeneemt als je te dik bent.”

Ziekte van de toekomst

De cijfers laten zien dat de grootste groep die te dik is, in de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar zit. “Juist voor deze groep zijn de overgewichtscijfers ernstig. De kans dat het voortschrijdt naar ziekmakend overgewicht is groot. En dan wordt het des te moeilijker weer in de juiste mindset te komen. Sinds dit jaar wordt een zogenaamd GLI-programma, begeleid afvallen, door de zorgverzekeraars vergoed. Maar zelfs dan blijkt het lastig om het roer om te gooien. Dat hoor ik iedere dag weer van mensen die als kind al worstelden met overgewicht. Meer partijen moeten hun verantwoordelijkheid pakken om obesitas terug te dringen. En een gezonde leefstijl moet van jongs af aan worden meegegeven. Want zoals het nu gaat wordt obesitas volksziekte nummer 1.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden