‘Voor Daniël is het te laat, stop die nutteloze discussie over wel of niet vaccineren!’

“Voor Daniël is het te laat, stop die nutteloze discussie over wel of niet vaccineren!“ Deze week worden jongeren in Eindhoven gevaccineerd tegen de meningokokken A, C, W en Y. Yvonne van Bokhoven weet als geen ander hoe belangrijk deze prik is. Zij verloor vorig jaar haar 20-jarige zoon Daniël. Hij raakte besmet met de meningokokken type W variant. Ze hoopt dat haar verhaal anderen overtuigt om zich ertegen te vaccineren. “Stop met de nutteloze discussie over wel of niet vaccineren. Daniël is er niet meer, ik snap echt niet waarom ouders überhaupt twijfelen. Het is voor ons de hel op aarde geweest, we zijn hem kwijt”, vertelt Yvonne.

Daniël was een kerngezonde 20-jarige, vierdejaars student Journalistiek. “Hij wilde voetbaljournalist worden. Voetbal was zijn lust en zijn leven en PSV was zijn club. Hij had er net een paar dagen kamp op zitten als ‘opa’ voor de eerstejaars studenten. Hij was wat vermoeid. Ik besteedde er niet heel veel aandacht aan”, begint Yvonne haar verhaal. “De dag erna, op vrijdag, is Daniël ’s-ochtends nog naar school geweest. Later die dag moest hij overgeven en kreeg hij diarree. Ook toen maakte ik me nog niet zo’n zorgen, ik dacht aan een buikgriepje. Hij ging vroeg naar bed die avond en de volgende ochtend voelde hij zich iets beter. Hij zou het rustig aan doen. Toen mijn man en ik ’s-middags een paar boodschappen hadden gehaald en ik even bij hem ging kijken, zag ik direct dat het mis was”, aldus Yvonne, die zelf als planner op de afdeling Urologie in het Catharina Ziekenhuis werkt.

Met spoed komen

“Ik heb de huisartsenpost gebeld dat ik met spoed wilde komen. Zijn nagels waren blauw en hij had koorts, ik dacht dat hij ieder moment in shock kon raken. Toen we in het ziekenhuis kwamen, zagen ze direct dat het foute boel was. Hij had een bloeddruk van 60 over 30 en zijn bloed stolde niet meer. Ze zijn direct gestart met een breed spectrum antibioticum. Ze hadden het reanimatieteam al klaargezet, zo slecht ging het. Waar ben je geweest? Wat heb je gedaan, wilden ze weten. Heb je alcohol gedronken? Drugs gebruikt? Toen we vertelden dat hij van een kamp was teruggekomen, gingen de alarmbellen rinkelen.”

2-1

Daniël werd overgebracht naar de Intensive Care waar ze hem probeerden te stabiliseren. Het was inmiddels zaterdagavond. “Hij vroeg me nog: hoe is het eigenlijk met de wedstrijd? PSV speelde die avond tegen PEC Zwolle. 1-0 voor PSV, antwoordde ik. Toen het 1-1 werd, besloot ik dat maar niet te zeggen. In de 93ste minuut van de wedstrijd vroeg hij weer naar de stand; toen was het 2-1. ‘Mooi’, zei Daniël en hij verstijfde in mijn handen. Hij kreeg een epileptisch insult en is niet meer bijgekomen. Het is een hel geweest en ergens voelde ik aan: dit komt niet meer goed. Donderdag was hij hersendood. Het was afgelopen.”

Bewust maken

“Mijn zoon was een journalist in hart en nieren. Ik had een heel sterke band met hem, een bijzondere band. Het lijkt wel of hij wil dat ik zijn verhaal blijf vertellen en mensen bewust maak van het belang van vaccineren. Zijn dood mag niet voor niets zijn en zijn doorzettingsvermogen en vastberadenheid stroomt nu door mijn aderen. Dat sterkt mij en geeft mij vechtlust. Vechtlust om te voorkomen dat kinderen en jongeren onnodig sterven alleen omdat ze een prikje niet hebben gehaald. Ja, ze spuiten ziektekiemen in je lichaam. Ja, je kunt er wat koorts van krijgen. Ja, de plek waar ze prikken kan wat gevoelig zijn. Maar je krijgt wel de kans om je dromen waar te maken. Daniël krijgt die kans niet meer.”

Vingers weg glijden

Anesthesioloog-intensivist dr. Marc Buise zag Daniël die dagen steeds sneller achteruit hollen. “Elke specialist die ooit een meningokokken bloedvergiftiging heeft gezien, blijft zich levenslang herinneren hoe snel en heftig dit ziektebeeld verloopt. Bij binnenkomst in het ziekenhuis lopen wij eigenlijk achter de feiten aan en kunnen we alleen de schade zo veel mogelijk proberen te beperken. Een aanzienlijk deel van de meningokokken patiënten overleeft het niet en als ze het wel overleven, zijn ze vaak ernstig gehandicapt door verlies van ledematen of hebben ze blijvende hersenschade. Ik vind het onvoorstelbaar dat ouders hun kinderen niet laten vaccineren op grond van slecht onderbouwde argumenten. Ik heb zelf mijn kinderen laten vaccineren om hen en hun omgeving niet in gevaar te brengen. Het is van groot belang dat een hoge vaccinatiegraad wordt gehaald om de samenleving te beschermen tegen deze vreselijke, dodelijke, infectieziekte”, benadrukt dr. Buise.

De meningokokkenziekte, meningitis, (ook wel hersenvliesontsteking of nekkramp) is een bacteriële infectie van de vliezen rond de hersenen en ruggenmerg (de meninges). Het is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte waarbij iemand binnen een aantal uur na het optreden van de eerste symptomen, kan overlijden. Er bestaan meerdere typen: A, C, W en Y zijn de bekendste. Een vaccinatie tegen meningokokken C maakt sinds september 2002 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van 14 maanden. In 2018 is deze vaccinatie vervangen door een combinatievaccin die bescherming biedt tegen de bekendste 4 typen meningokokken: A, C, W en Y. Jongeren lopen meer risico omdat zij vaker drager zijn en door hun intensieve sociale contacten de bacterie extra snel verspreiden. Sinds oktober vorig jaar zijn 130.000 14-jarigen gevaccineerd, dit jaar worden nog eens zo’n 860.000 in de leeftijd van 15 tot 18 jaar ingeënt.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden