Patiënten hebben dokter Bibber snel onder de knie

In ons ziekenhuis opereren we sinds kort met de allernieuwste operatierobot. Onlangs konden bezoekers en patiënten tijdens de RobotXperience in de centrale hal van het ziekenhuis zelf achter de allernieuwste operatierobot ervaren hoe het is om een chirurg te zijn. De belangstelling was overweldigend: er waren ruim drie keer meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen.

“Super cool”, zegt Madelief van Buren (10) uit Best na afloop. “Ik voelde me even een échte chirurg. Na een paar keer oefenen met de robotknijpers heb je het snel onder de knie. Het lijkt eigenlijk best wel op dat spelletje, dokter Bibber. Je moet gewoon op gevoel mee bewegen met de robot, dat is het geheim.”

7 voor deze operatie

Ook Jan Hoppenbrouwers, normaal gesproken MRI-laborant in ons ziekenhuis, was snel gewend aan de mechanismen van de operatierobot. “Ik dacht dat de drempel om dit te doen veel hoger zou zijn. Het begin was wat onwennig maar je went eigenlijk heel snel aan de techniek. Op schaal van 1 tot 10 zou ik mezelf een 7 geven voor deze operatie.”

Robotoperaties

In ons ziekenhuis worden met de operatierobot sinds half maart patiënten geopereerd die een complexe kankeroperatie moeten ondergaan. Denk aan kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen, blaaskanker, nierkanker, alvleesklierkanker en endeldarmkanker. Prostaatkankerpatiënten worden al jaren door onze urologen geholpen in collega Santeon ziekenhuis CWZ in Nijmegen. Dat blijft zo. 

Glazen nepbuik

Bezoekers aan de RobotXperience zaten met hun hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de tafel waar normaal gesproken een patiënt op ligt. Op die tafel lag een glazen nepbuik waar de ‘armen’ van de robot in staken. Met behulp van medische joysticks bestuurden de bezoekers de instrumenten.

Gamen

“Opereren met een robot gaat heel intuïtief”, vertelt Misha Luyer, één van de chirurgen die robot-operaties uitvoert. “Onze bezoekers hebben zelf kunnen ervaren dat je de bewegingen snel kunt leren. Een robot stelt ons als chirurgen in staat om veel preciezer en met minder bloedverlies te opereren”, aldus Luyer. Chirurgen van het Catharina Ziekenhuis hebben al jarenlang ervaring met het werken op de robot. Deze specialisten vergelijken het met ‘gamen’. Luyer: “Als je een beetje kunt gamen heb je zo het gevoel te pakken op onze operatierobot.”

Grote klauwen

De robotarmen zijn in het echt ook best groot, zo merkt Henk Ermes (68) tijdens de RobotXperience. “De armen van de robot leken meer op grote klauwen, dat had ik niet verwacht”, vertelt Henk. “Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik er van moest verwachten maar ik vond het heel interessant om eens te ervaren. Deze robot is natuurlijk echt een uitkomst, zeker bij complexe operaties.” Madelief heeft de operatie in korte tijd zo’n twaalf keer uitgevoerd. Geen slechte score: “En alle patiënten hebben het overleefd!”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden