Werken, sporten en douchen zonder nare geurtjes

Het Catharina Ziekenhuis heeft met het project Care4Stoma de Zinnige Zorg Award 2019 gewonnen. Het ziekenhuis is er samen met medisch speciaalzaak MediReva in geslaagd om 9 van de 10 patiënten met een stoma zonder thuiszorg veilig naar huis te laten gaan. Ieder jaar krijgen er in het Catharina Ziekenhuis zo’n 250 patiënten een stoma. De uitdaging van gespecialiseerd stomaverpleegkundige Liesbeth van Erp-Van de Laar: deze patiënten het vertrouwen geven dat ze ook met een stoma goed kunnen leven. En de nare geurtjes? Dat hoeft echt niet meer in deze tijd.

Kun je met een stoma douchen? En wat doe je er mee in bed? Het zijn de meest gestelde vragen van patiënten met een stoma die Liesbeth van Erp-Van de Laar dagelijks beantwoordt. “Wat me aanspreekt in dit werk is de combinatie van begeleiding met het technische aspect. Iedere patiënt is weer anders en de beste technische oplossing is niet altijd klip en klaar, dat vind ik echt een uitdaging.”

Poep

Soms komen patiënten de spreekkamer van de stomaverpleegkundige onzeker en met weerstand binnen. “Ik vind het mooi om te zien als ze na een tijdje zelf precies weten hoe het werkt. Er zijn wel eens mensen die vragen: wat moet je toch met die poep? Daar trek ik me niets van aan. Ik doe dit werk al zeventien jaar met heel veel plezier. Ik motiveer mijn patiënten echt om het zelf te oefenen. Ook werkt dat mee in de acceptatie van een stoma.”

Darmkanker

De aanleiding voor de stoma, vaak darmkanker, gynaecologische kanker of de ziekte van Crohn, komt tijdens de gesprekken op de polikliniek en op de verpleegafdeling ook vaak aan bod. “Dat is soms heftig, niet alle patiënten worden beter. Het komt bij mij vooral binnen als het om mensen gaat die van mijn eigen leeftijd zijn.”
Gelukkig kan ze ook deze patiënten in de meeste gevallen ondersteunen. “Laatst had ik een patiënt die er bewust voor koos om de stoma de rest van haar leven te dragen. Dat vond ze een overzichtelijkere situatie dan opnieuw een operatie waarbij je niet zeker weet of je weer helemaal de oude wordt.”

Heftige trillingen

Gekke vragen krijgt Van Erp soms ook. “Een vrouw had een feestje bezocht waar de muziek erg hard stond. Ze was bang dat haar stoma door deze heftige trillingen losser kwam te zitten, maar dat kan gelukkig niet.” Het grootste misverstand over stoma’s zijn nog steeds de geurtjes. “De meeste mensen zijn vooral erg bang dat het stinkt. Dat hoeft tegenwoordig door de kwaliteit van de materialen in de meeste gevallen echt niet meer.”

Deel deze pagina

Nieuwsoverzicht Catharina Ziekenhuis